Jouluaattona lunta suuressa osassa Suomea

Ilmatieteen laitoksen mukaan jouluaattona tuuli alkaa vähitellen kääntyä idän ja pohjoisen välille ja sää alkaa kylmetä. Jouluaattona matalapaineen heiketessä lumisateita tulee vielä lähinnä maan keski- ja pohjoisosissa ja ajokeli on paikoin huono.

Jouluaatto on valkea suuressa osassa maata, mutta etelä- ja länsirannikolla lunta ei ole tai sitä on hyvin vähän vähäisten lumi- tai räntäkuurojen ansiosta. Päivällä lämpötilan nollaraja kulkee Kymenlaaksosta Pirkanmaan kautta Pohjanmaalle, mutta iltaa kohden sää alkaa pakastua näilläkin alueilla. Lounais-Suomessa on muutama lämpöaste. Maan pohjoisosassa lämpötila on -5…-15 astetta.

Joulupäivänä lämpötila on lähes koko maassa pakkasella, rannikolla mahdollisesti vielä nollan tuntumassa, mutta Lapissa pakkanen kiristyy jo huomattavasti ja on noin -15…-25 astetta. Tapaninpäivänä on odotettavissa yhä kylmempää ja pakkanen kiristyy myös maan eteläosassa -5 asteen tienoille, Lapissa jopa -30 asteen tienoilla.

Viime joulu oli vuodenaikaan nähden lauha

Viime vuonna 2019 joulu oli lauha. Jouluaattona maan etelä- ja keskiosassa satoi hieman vettä, muualla tuli heikkoja lumikuuroja. Lämpötila oli maan etelä- ja keskiosassa nollan tuntumassa tai hieman sen yläpuolella, pohjoisessa oli pikkupakkasta. Eniten lunta oli Lapissa, missä lumensyvyys oli paikoin peräti 70-80 cm, mikä oli ajankohtaan nähden poikkeuksellisen paljon. Lumetonta oli maan länsi- ja eteläosassa.

Jouluyönä etelästä nousi sadealue, joka toi joulupäivän aikana varsinkin maan keskiosaan lunta. Etelässä sade tuli enimmäkseen vetenä. Joulupäivä jatkui aaton tapaan lauhana, tapaninpäivänä sää alkoi kylmetä, kun vallitseva virtaus kääntyi pohjoisenpuoleiseksi, ja lämpötila laski tapaninpäivän iltaan mennessä niin, että etelässäkin oltiin nollan tuntumassa tai sen alapuolella. Tapaninpäivän aikana maassamme tuli paikoin vähäistä lumisadetta.

Valkean joulun todennäköisyys tilastoissa

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan valkoinen joulu on tavallisesti lähes takuuvarma maan pohjoisosassa Perämeren rannikkoa lukuun ottamatta sekä Itä-Suomen pohjoisosassa.

Mitä lähemmäksi rannikkoa tullaan, sitä pienemmäksi valkoisen joulun todennäköisyys käy. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä valkoisia jouluja on keskimäärin kaksi kolmesta. Ahvenanmaalla ja Saaristomerellä keskimäärin vain joka toinen joulu on valkea.

Pitkän ajan keskiarvojen mukaan joulunpyhinä lunta on tyypillisesti maan etelä- ja länsiosassa noin 10–20 senttimetriä, lounaassa alle 10 senttimetriä. Maan itä- ja pohjoisosassa lunta on noin 20–40 senttiä. Eniten lunta on tavallisesti Koillismaalla ja Pohjois-Lapissa.

Tilastojen mukaan joulunajan lämpötilat vaihtelevat tyypillisesti maan etelä- ja keskiosassa parista pakkasasteesta noin kymmeneen pakkasasteeseen. Etelä- ja länsirannikolla lämpötilat ovat ylimmillään tavallisesti nollan tietämillä. Maan pohjoisosassa joulun ajan lämpötilat vaihtelevat tyypillisesti muutamasta pakkasasteesta noin -20 asteeseen.

Katso myös

Lutikka voi kulkeutua kirpputoritavaroissa kotiisi

Lutikat ovat yksi yleisimmistä asuntojen tuhohyönteisistä Suomessa. Ne kulkeutuvat koteihin esimerkiksi käytettyjen huonekalujen mukana. Kirpputoreilta …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x