Liikunta ja painonhallinta parantaa terveyttä

Valtimoiden seinämien jäykkyys ja valtimoiden vähäinen laajeneminen ovat sydän- ja verisuonisairauksien ensimmäisiä merkkejä, joita voidaan mitata. Liikunnallisilla ja hyväkuntoisilla on joustavammat valtimoiden seinämät jo lapsuudessa.

Itä-Suomen yliopiston biolääketieteen yksikön Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimus osoittaa, että vähäinen liikunta, heikompi kestävyyskunto sekä ylipaino ovat yhteydessä valtimoiden seinämien jäykistymiseen jo 6-8-vuotiailla lapsilla. Tutkimus osoitti, että parempi kestävyyskunto, runsas vapaa-ajan liikunta ja vähäinen kehon rasvakudoksen määrä olivat yhteydessä joustavampiin valtimoiden seinämiin jo alakouluikäisillä lapsilla. Näiden tekijöiden yhteisvaikutuksia tarkasteltaessa vain kestävyyskunnolla oli itsenäinen yhteys valtimoiden jäykkyyteen. Lapsilla, joilla oli parempi kestävyyskunto, oli myös parempi valtimoiden laajenemiskyky fyysisen rasituksen aikana.

Jäykimmät valtimot olivat lapsilla, joilla huono kestävyyskunto yhdistyi kehon korkeaan rasvaprosenttiin tai vähäiseen liikunnan määrään. Jäykemmät valtimot oli myös niillä lapsilla, joilla vähäinen liikunnan määrä yhdistyi kehon korkeaan rasvaprosenttiin. Lapsilla, jotka liikkuivat eniten tai joilla oli paras kestävyyskunto, oli joustavammat ja laajenemiskykyisemmät valtimot.

Elintapoja kannattaa parantaa jo lapsuusiässä

Tyypin 2 diabeteksen ja verenkiertoelinsairauksien riskitekijät alkavat kasautua samoille usein ylipainoisille ja fyysisesti passiivisille henkilöille jo lapsuusiässä. Tämä on huolestuttavaa, koska riskitekijöiden kasaantuminen lapsuusiässä lisää huomattavasti tyypin 2 diabeteksen, verenkiertoelinsairauksien ja ennenaikaisten kuolemien riskiä aikuisiässä. Nyt julkaistussa tutkimuksessa voitiin jo nähdä mitattavia, epäedullisia muutoksia niiden lasten valtimoissa, jotka liikkuvat vähemmän ja joilla on huonompi kestävyyskunto ja ylipainoa.

Tulosten perusteella voidaan ajatella elintapojen parantamisen lapsena vähentävän sydän- ja verisuonisairauksien puhkeamista myöhemmällä iällä. Huomionarvoinen havainto oli erityisesti paremman kestävyyskunnon yhteys parempaan valtimoiden terveyteen. Sen perusteella varsinkin säännöllisesti toistuva ”hikiliikunta” voi olla eduksi valtimoterveydelle.
Tutkimus tehtiin 160 lapsen otoksella.

Katso myös

Väsymys töiden jälkeen on yhteydessä vähäisempään liikuntaan

Väsymys töiden jälkeen vaikuttaisi tuoreen tutkimuksen perusteella olevan yksi syy vapaa-ajan liikunnan ja arkiliikunnan puutteeseen. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x