Sähkösavukkeiden maku- ja hajuaineet elintarvikkeita

Sähkösavukkeiden maku- ja hajuaineet on Suomessa kielletty. Sähkösavukekauppiaat sanovat myyvänsä maku ja hajunesteitä vain ruokiin ja juomiin. On epäselvää, kuka kantaa vastuun, mikäli terveysongelmia ilmenee.

Sähkösavukkeiden haju- ja makuaineiden tiedetään houkuttelevan erityisesti nuoria käyttäjiä, minkä seurauksena heistä tulee nikotiiniriippuvaisia. Lisäksi näiden aineiden vaikutuksista ja turvallisuudesta ei ole riittävästi tietoa.

Kun vuoden 2016 tupakkalain myötä sähkösavukkeissa käytettävät nikotiininesteet tulivat Suomessa myyntiin, kiinnitettiin erityistä huomiota nuorten suojelemiseen tupakkatuotteilta. Sähkösavukkeita koskevat pääosin samat rajoitukset kuin tupakkatuotteita: ostoikäraja, esilläpitokielto sekä käyttökielto paikoissa, joissa tupakointikin on kielletty.

– Sähkösavukkeiden maku- ja hajuaineet kiellettiin Suomessa, koska niiden tiedetään houkuttelevan erityisesti nuoria käyttäjiä ja näin heistä tulee nikotiiniriippuvaisia. Lisäksi näiden aineiden vaikutuksista ja turvallisuudesta ei ollut riittävää tietoa, sanoo Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Eeva Ollila.

Sähkösavukkeiden erikoisliikkeet ovat kuitenkin jatkaneet maku- ja hajuaineiden myyntiä, mutta väittävät näiden aromien olevan tarkoitettu yksinomaan ruokiin ja juomiin, ei sähkösavukkeissa höyrystettäväksi. Kuntien tupakkavalvonnan antamiin myyntikieltoihin kauppiaat ovat vastanneet valittamalla päätöksistä oikeuteen, ja niinpä hallinto-oikeuksissa pohditaan paraikaa, myyvätkö sähkösavukeliikkeet näitä aromeja leivontaan, juomiin vai höyrystettäväksi.

Tobacco Control -lehdessä julkaistussa artikkelissa Ollila pohtii tätä sekä muita sähkösavukkeiden markkinoihin sekä säätelyyn ja sen valvontaan liittyviä kysymyksiä.

Englanninkielisistä verkkokaupoista löytyi jo viisi vuotta sitten lähes 8 000 erilaista makunestettä, joiden turvallisuus oli yleisesti tutkittu elintarvikekäytössä, mutta turvallisuus kuumennettuna, höyrystettynä ja keuhkoihin hengitettynä on tutkittu vain murto-osassa tuotteita. Sähkösavukenesteiden tuoteselosteiden on todettu olevan usein puutteellisia tai jopa virheellisiä.

Ollilan mukaan turvallisuuden varmistamista säätelyn ja valvonnan keinoin hankaloittaa tuotevalikoiman laajuus. Valvirassa on 8 400 aktiivista tuoteilmoitusta mahdollisesti markkinoille tulleista tai tulevista sähkösavukelaitteista, -nesteistä ja -oheistuotteista. Kukaan ei tiedä, mitkä tuotteet ovat Suomessa myynnissä.

Yhdysvalloissa sähkösavukkeisiin liittyvät vakavat keuhko-ongelmat ja kuolemantapaukset ovat herättäneet huolta. Monissa maissa sähkösavukkeiden käyttö on hyvin yleistä erityisesti nuorten keskuudessa. Sähkösavukkeiden säätelyä onkin alettu kiristää monissa maissa.

EU-maissa tuotteiden tuottaja ja maahantuoja ottaa valvontaviranomaiselle tekemällään ilmoituksella vastuun tuotteidensa laadusta ja turvallisuudesta. Suomessa on epäselvää kuka kantaa vastuun, mikäli terveysongelmia ilmenee.

Katso myös

Suositus hoiva-avustajan työstä on uudistettu

Hoiva-avustajan koulutusta, osaamisvaatimuksia ja tehtävänkuvaa koskeva suositus on päivitetty. Hoiva-avustajan koulutus kiinnostaa opiskelijoita, ja sen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x