Tullin paljastamia muuntohuumeita. (Kaikki kuvat: Tulli)

Silkkitien ja Sipulimarketin tutkinnat jatkuvat

Suomen tulli takavarikoi aiemmin yhteistyössä Europolin ja muiden maiden viranomaistahojen kanssa Tor-verkossa vuodesta 2019 toimineen Sipulimarket -verkkopalvelimen, jonka kautta on myyty huumeita ja muuta laitonta tavaraa. Se oli ainoa suomenkielinen Tor-verkossa toiminut huumausaineisiin erikoistunut kauppapaikka sen jälkeen, kun Silkkitie (Valhalla) suljettiin keväällä 2019.

Tulli on nyt tutkinut laajaa rikostapausta, jossa pääkaupunkiseudulla asuvan 34-vuotiaan miehen epäillään salakuljettaneen ja välittäneen huumausaineita jo vuodesta 2014 lähtien. Huumeita on myyty kymmeniä kiloja sadoille henkilöille Tor-verkossa. Kauppaa on tehty ainakin Tullin sulkemilla Silkkitie- ja Sipulimarket-kauppasivustoilla sekä Dream Market -sivustolla.

Pääepäilty aloitti huumausainekaupan vuonna 2014 Silkkitie-sivustolla ja käytti huumeiden jakelussa postia. Vuonna 2018 huumausainebisnekseen tuli mukaan musiikkialalla toiminut 40-vuotias mies, joka myös asui pääkaupunkiseudulla. Silkkitien sulkemisen jälkeen 1.3.2019, huumausaineiden myynti jatkui Sipulimarket-sivustolla eri myyjäprofiilien avulla.

Pääepäilty on saanut ehdollisen tuomion aiemmasta törkeästä huumausainerikoksesta vuonna 2017. Tutkintavankeudesta vapauduttuaan hän on jatkanut huumausainekauppaa Tor-verkossa, sekä kasvattanut kannabista ammattimaisesti.

Kaksikon epäillään hankkineen huumausaineet Hollannista, jonne toimitettiin rahaa useita kertoja. Suurin yksittäinen huumausaineiden ostamiseen käytetty summa oli noin 100 000 euroa. Viimeisin rahanvienti helmikuussa 2020 epäonnistui, kun Saksan tulli takavarikoi kuriirin autosta käteistä rahaa yli 84 000 euroa.

Salakuljetettuja huumausaineita säilytettiin vuokratuilla varastoilla Helsingissä ja käsiteltiin myyntikuntoon eri henkilöiden nimiin vuokratuissa asunnoissa. Viestintä hoidettiin käyttämällä PGP-salausta tai reitittämällä viestit salausta tukevien sovellusten kautta. Huumausaineita lähettivät ostajille toimintaa varten palkatut postittajat, jotta lähetyksiä ei yhdistettäisi päätekijöihin.

 huumeiden käsittely- ja postitustarvikkeita
Erään asunnon vaatehuoneessa ollutta huumeiden käsittely- ja postitustarvikkeita.

 

Takavarikkoon päätyi erilaisia huumausaineita

Pääepäillyn rikoskumppanina toimineen miehen asunnolta takavarikoitiin kesällä 2020 suurehko määrä erilaisia huumausaineita. Suurin yksittäinen takavarikoitu erä käsitti 18 990 ekstaasitablettia. Asunnolta saatiin takavarikkoon myös 280 grammaa kidemäistä MDMA:ta, joka on täysin synteettistä ainetta, 50 kappaletta LSD-lappuja, 500 grammaa kannabista, sekä vähäisiä määriä metamfetamiinia, heroiinia ja kokaiinia.

Huumausaineiden määrästä olisi saatu noin 20 000 käyttöannosta. Välitykseen päätyneistä huumausaineista on saatu arviolta 280 000 käyttöannosta.

Ekstaasitabletteja 18 990 kappaletta ja kidemäinen MDMA.

 

Huumekaupalla saatu ja tavoiteltu huomattavaa rikoshyötyä

Tullin esitutkinnan mukaan huumausainekaupalla on saatu rikoshyötyä arviolta miljoona euroa, josta on onnistuttu takavarikoimaan käteisenä rahana lähes 100 000 euroa. Lisäksi epäillään, että rikoshyötyä on myös siirretty pääepäillyn liikemiehen yhtiön ja toiminimen pankkitileille, joilta löytyi laillisiin tuloihin ja kirjanpidon tositteisiin verrattuna epäilyttävän suuria käteistalletuksia. Pääepäillyllä oli velkoja ulosotossa, jonka vuoksi hän käytti rikoshyödyn hankkimisessa apuna myös veljeään.

Esitutkinnassa on selvinnyt, että Tor-verkon kautta on välitetty vähintään 20 kiloa 30-55 prosenttista amfetamiinia, noin 10 kiloa kidemäistä MDMA:ta, tuhansia ekstaasitabletteja, noin 500 grammaa heroiinia, satoja grammoja kokaiinia, noin 4 kiloa kannabista sekä noin 100 grammaa metamfetamiinia. Kannabisviljelmiltä saatua marihuanaa ehdittiin välittää eteenpäin miltei 15 kiloa. Huumausaineita on ostanut pelkästään Silkkitien kautta lukuisia henkilöitä ympäri Suomen.

Esitutkinnan päättäminen ja syyteharkintaan siirtäminen

Tulli on tutkinut tapausta törkeinä huumausainerikoksina, huumausainerikoksina ja lääkerikoksena. Epäiltyinä on kuultu kahtatoista henkilöä, jotka asuvat pääosin pääkaupunkiseudulla ja ovat iältään 24–52-vuotiaita. Heistä viisi on ollut vangittuna. Osalla epäillyistä on aiempaa taustaa huumausainerikoksista.

Rikoskokonaisuuden esitutkintapöytäkirjat lähetetään vuodenvaihteen tienoilla syyteharkintaan Etelä-Suomen syyttäjänvirastoon. Syytteen nostamisen määräajaksi on asetettu 29.1.2021, ja syytteet tullaan käsittelemään Helsingin käräjäoikeudessa.

LSD -lappuja.

Tulli takavarikoi Silkkitien verkkopalvelimen

Silkkitie ei ollut ruusuinen

Katso myös

Suositus hoiva-avustajan työstä on uudistettu

Hoiva-avustajan koulutusta, osaamisvaatimuksia ja tehtävänkuvaa koskeva suositus on päivitetty. Hoiva-avustajan koulutus kiinnostaa opiskelijoita, ja sen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
1 Kommentti
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
Jonna
Jonna
3 years ago

Hyvä! Roistot linnaan!

1
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x