Puolet yrittäjistä jatkaa työntekoa eläkkeellä

Yrittäjät arvioivat jatkavansa työtään selvästi useammin kuin palkansaajat. Syitä jatkamiselle on mieluisa ja innostava työ ja taustalla on myös taloussyitä. Vain puolet yrittäjistä kokee saavansa riittävää eläketurvaa. Osa aikoo jatkaa työssä, koska eläkettä maksetaan liian vähän.

Suurin osa (62 %) yrittäjistä aikoo jatkaa työskentelyä eläkeiän saavutettuaan. Noin viidennes arvelee työskentelevänsä eläkeikään saakka. Ennen eläkeikää työskentelyn aikoo lopettaa joka kahdeksas yrittäjä.

Yrittäjät arvioivat jatkavansa työssä eläkeiän saavutettuaan kaksi kertaa useammin kuin palkansaajat. Työhön sitoutuneisuus, vaikutusmahdollisuudet ja innostuneisuus työstä lisäävät jatkamisaikeita. Tieto perustuu Tilastokeskuksen Työvoimatutkimus-aineistoon, jossa eläkeaikeita kysyttiin 50 vuotta täyttäneiltä yrittäjiltä, joita oli yhteensä 1 250 henkilöä.

Myös ikä ja koulutus vaikuttavat jatkamisaikeisiin. Tyypillinen työssä jatkamista suunnitteleva yrittäjä on työstään innostunut korkeasti koulutettu yli 60-vuotias mies, joka uskoo terveytensä puolesta pystyvänsä työskentelemään eläkeikään saakka.

Eläketurva koetaan liian pieneksi

Kolmannes yrittäjistä kokee saavansa liian vähän eläketurvaa. Joka neljäs yrittäjä aikoo jatkaa työssä eläkeiän saavutettuaan, jos töitä vain riittää. Joka kahdestoista jatkaa työskentelyä taloudellisista syistä.

Taloudellisista syistä jatkavat kokevat muita ryhmiä useammin työnsä kuormittavaksi ja epäilevät oman terveytensä riittävyyttä. He ovat myös useammin yksinasuvia yksinyrittäjiä, joiden eläketurva on riittämätön. Vain noin puolet yrittäjistä kertoo saavansa riittävää eläketurvaa. Kolmannes kokee, ettei saa sitä riittävästi. Taloudellinen pakko jatkaa työssä yhdistyy liian pieneen eläketurvaan.

Lähes kolmannes yrittäjistä kertoo työviikkojensa venyvän vähintään 50 tuntiin ja noin joka kolmas koki, että laiminlyö kotiasioita työn vuoksi.

Toisaalta lähes puolet yrittäjistä (45 %) on erittäin tyytyväisiä työhönsä, ja saman verran kertoo olevansa innostunut työstään.

Katso myös

Järjestöavustukset suuria leikkauksienkin jälkeen

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustukset eli STEA-avustukset pienentyvät vuodesta 2025 alkaen. Uusia STEA-avustuksia myönnetään ensi vuonna …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x