Pääministeri Orpo tapasi Ukrainan valtiojohtoa ja osallistui Krim-huippukokoukseen Kiovassa

Pääministeri Petteri Orpo vieraili Kiovassa keskiviikkona 23. elokuuta. Hän tapasi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin, pääministeri Denys Šmyhalin ja parlamentin puhemiehen Ruslan Stefanchukin. Pääministeri Orpo osallistui myös presidentti Zelenskyin isännöimään kolmanteen Krim-foorumin huippukokoukseen, jossa muistutettiin Krimin olevan osa Ukrainaa.

Pääministeri Orpon keskusteluissa Ukrainan valtiojohdon kanssa korostui Suomen vahvan tuen jatkuminen Ukrainalle. Tapaamisissa esillä olivat erityisesti Suomen poliittinen ja materiaalinen tuki Ukrainalle, jälleenrakentaminen ja Ukrainan pyrkimykset oikeudenmukaisen ja kestävän rauhan aikaansaamiseksi. Esille nousivat myös mahdollisuudet yhteistyöhön puolustustarviketeollisuudessa, jota Suomi ja Ukraina lähtevät kartoittamaan.

Krim-huippukokouksessa pääministeri Orpo painotti, että Suomi tukee vahvasti Ukrainan suvereniteettia, itsenäisyyttä ja alueellista koskemattomuutta. Krimin foorumi perustettiin kolme vuotta sitten kansainvälisen huomion pitämiseksi Krimin tilanteessa ja alueen väestön, etenkin tataarivähemmistön vaikeassa asemassa. Venäjä miehitti Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan laittomasti vuonna 2014.

Huippukokouksen yhteydessä pääministeri Orpolla oli kahdenvälinen tapaaminen Moldovan pääministerin Dorin Receanin kanssa. Tapaamisessa keskusteltiin Moldovan uudistuksista osana maan EU-jäsenyyspyrkimyksiä ja Moldovan sisäisestä tilanteesta.

Hallitus valmistelee 18. puolustusmateriaalipakettia Ukrainalle. Siitä on tarkoitus päättää vielä tällä viikolla. Suomen kokonaistuki Ukrainalle on yli 1,7 miljardia euroa. Suomi on myöntänyt Ukrainalle 17 pakettia puolustusmateriaaliapua, jonka yhteisarvo on 1,2 miljardia euroa.

Suomi tukee Ukrainan rauhanprosessia ja -suunnitelmaa. Presidentti Zelenskyi teki G20-huippukokouksessa viime marraskuussa esityksen 10 kohdan rauhanaloitteesta (Peace Formula) ja tähän liittyvästä huippukokouksesta.

Kiovassa pääministeri Orpon ohjelmassa oli myös seppeleen lasku sodassa kaatuneiden muistoseinälle Mihailovskin aukiolla. Pääministeri osallistui illalla presidentti Zelenskyin isännöimään National legends -tilaisuuteen, jossa kunnioitettiin eri tavoin sodassa ansioituneita.

Katso myös

Pääministeri Orpo ja EU-komission puheenjohtaja von der Leyen vierailivat Suomen itärajalla

Pääministeri Orpo ja komission puheenjohtaja von der Leyen kävivät Imatran rajanylityspaikalla tutustumassa Suomen itärajan tilanteeseen. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x