Uusi dronelaki tulee voimaan vuodenvaihteessa

Euroopan unionin asetusta dronejen käyttämisestä aletaan soveltaa Suomessa 31.12.2020 alkaen. Uusi dronelaki yhtenäistää droneja koskevat säädökset koko EU:n alueella.

Suomessa dronejen käyttäjille tulee velvollisuus rekisteröityä dronetoimijarekisteriin. Ilmoitusvelvollisuus on koskenut aiemmin vain ammattilaisia. Kaikki kamerallisia droneja lennättävät dronejen käyttäjät kuuluvat rekisteröinnin piiriin. Rekisteröinnin ulkopuolelle jäävät käyttäjät, jotka lennättävät alle 250 grammaa painavia kamerattomia tai leluiksi määriteltyjä droneja.

Kaikkien dronejen käyttäjien tulee jatkossa myös perehtyä dronejen lennättämistä koskeviin sääntöihin ja pääsääntöisesti suorittaa koe. Tavallisille droneharrastajille riittää yleensä verkkotentin suorittaminen. Rekisteröityminen ja mahdollisuus verkkokokeeseen avautuvat vuodenvaihteen tienoilla Trafin toimesta.

Dronetoiminta järjestetään eri luokkiin, joille tulee eri vaatimukset. Luokkia ovat avoin luokka (open), johon suurin osa harrastajista kuuluu, sekä erityinen (specific) ja sertifioitu (certified) luokat, joita koskevat tiukemmat vaatimukset.

Sallittu lentokorkeus on 120 metriä

Uuden dronelain myötä suurin sallittu lentokorkeus laskee avoimessa luokassa 150 metristä 120 metriin, ja maksimipaino voi olla 25 kiloa. Luokan sisällä on kolme eri alaluokkaa, joissa määritellään dronejen painoa, käyttöaluetta ja koulutusvaatimuksia tarkemmin. Mikäli toiminta ei ole mahdollista avoimessa luokassa, niin toiminnalle pitää hankkia joko erityisen tai sertifioidun luokan toimintalupa. Näiden kahden muun luokan dronetoimintaa varten tulee arvioida mm. toiminnan riskejä, minkä arviointiin saa apuja Traficomin uudesta ilmatilasovelluksesta.

Turvallisen lennättämisen perusteet säilyvät

Uudistuksista huolimatta turvallisen lennättämisen periaatteet säilyvät. Avoimessa luokassa droneen pitää yhä säilyttää näköyhteys eikä ihmisjoukkojen yllä tai lentokentän läheisyydessä saa lennättää. Tärkeää on myös muistaa yksityisyydensuoja ja kotirauhan noudattaminen.

Siirtymäaika uuden ja vanhan lain välillä koskee vain aikaisemmin rekisteröityneitä sekä kerhoissa lennättäviä Dronesta jo aikaisemmin ilmoituksen tehneet. Lentotyötä tekevät voivat jatkaa vanhoilla kansallisilla säädöksillä 1.1.2022 asti. Poikkeusluvat pysyvät myös voimassa lupaan kirjatun voimassaolon mukaisesti.

Kerhotoiminnan piirissä harrastavat dronelennättäjät voivat jatkaa kansallisilla säädöksillä 1.1.2023 asti. Kansallisen määräyksen lisäksi kerhossa harrastavan on noudatettava myös oman kerhonsa ohjeita ja sääntöjä, jotta toiminnan voidaan katsoa tapahtuvan kerhotoiminnan puitteissa. Itsekseen droneja lennättävien tulee toimia uuden dronelain mukaan heti sen tultua voimaan vuoden 2021 alussa.

EU:n droneasetuksessa on myös laitteita koskevia siirtymäaikoja. Uusien, myynnissä olevien dronejen tulee olla CE-merkittyjä 1.1.2023 mennessä. Tämän jälkeen vanhoja, CE-merkitsemättömiä droneja voi käyttää vain rajatusti.

Katso myös

Pyöräilijä – opettele väistämissäännöt

Kevään eteneminen tuo koko ajan lisää pyöräilijöitä liikenteeseen. Turvallisen liikkumisen varmistamiseksi sekä autoilijoiden että pyöräilijöiden …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x