Diabeteksen tehoton hoito uhkaa johtaa lisäsairauksien yleistymiseen

Diabetesta sairastavien hoitoa pitäisi kiireesti tehostaa muun muassa veren rasva-arvojen eli kolesterolin osalta. Diabetesta sairastavien hoitotuloksissa on alueellista ja potilasryhmäkohtaista vaihtelua.

Diabetesta sairastavien verensokeritasoa osataan hoitaa, mutta muiden mittareiden osalta tilanne on heikompi. Tehoton hoito uhkaa johtaa lisäsairauksien yleistymiseen. Diabeteksen kokonaishoito ontuu Suomessa, Diabeteslaaturekisterin tietojen mukaan.

Kolesteroliarvot eivät ole hoitotavoitteessa tyypin 1 ja 2 diabetesta sairastavilla. Tyypin 1 diabetesta sairastavista henkilöistä 37 % ei ole hoitotavoitteessa LDL-kolesterolin osalta (LDL <2,6 mmol/l). Tyypin 2 diabetesta sairastavista 40 % ei ole hoitotavoitteessa LDL-kolesterolin osalta (LDL <2,6 mmol/l). Tiedot koskevat henkilöitä, joilla ei vielä ole havaittu elinmuutoksia, kuten sydän- ja verisuonisairauksia tai merkkejä munuaismuutoksista.

Diabetesliitto muistuttaa, että kolesterolitasoihin puuttuminen on edullinen keino parantaa ihmisten elämänlaatua ja vähentää sairaanhoidon kustannuksia. Usein vuosittainen kolesterolimittaus tehdään, mutta jäädään puolitiehen. Lääkitystä suositellaan, mutta potilaan jäädessä harkitsemaan lääkityksen aloitusta ammattilainen ei panosta riittävään motivointiin.

– Tulos on hälyttävä, koska LDL-kolesterolimittari kertoo jo hyvin varhaisessa vaiheessa potilaan suhteellisen riskin kasvamisesta ja osoittaa mihin hoidossa tulisi puuttua. Kolesterolitasoihin puuttuminen ajoissa voi ennaltaehkäistä henkilön sairauden etenemistä ja lisäsairauksien puhkeamista, sanoo Diabetesliiton asiantuntijaylilääkäri Elina Pimiä.

Diabetesta sairastavat, joilla ei ole elinmuutoksia, ovat suuressa riskissä saada sydän- ja verisuonisairauksia kuten sydän- ja aivoinfarkti, ellei tilanteeseen pystytä puuttumaan. Kohonnut LDL-kolesterolin taso ennustaa vahvasti sydän- ja verisuonitapahtumien riskiä.

– On sekä diabetesta sairastavan elämänlaadun ja hyvinvoinnin että terveydenhuollon kustannusten ja kansantalouden kannalta järkevää tehostaa diabetesta sairastavien hoitoa. Diabeteslaaturekisteri tarjoaa tietoa hyvinvointialueille hoidon kehittämistyöhön ja vaikuttavien toimenpiteiden suunnittelemiseen, Diabetesliiton kehittämispäällikkö Sari Koski sanoo.

Sote-palvelujen laadusta kertyy tietoa yhdeksään kansalliseen sairausryhmäkohtaiseen laaturekisteriin, joita ylläpitää Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Diabeteslaaturekisteri on yksi rekistereistä. Laaturekisterit tarjoavat tietoa terveydenhuollon johtamiseen ja päätöksentekoon alueellisesta ja valtakunnallisesti.

Katso myös

Väsymys töiden jälkeen on yhteydessä vähäisempään liikuntaan

Väsymys töiden jälkeen vaikuttaisi tuoreen tutkimuksen perusteella olevan yksi syy vapaa-ajan liikunnan ja arkiliikunnan puutteeseen. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x