keskiviikko , joulukuu 11 2019
Uutisotsikot
Koti / Ajankohtaista / Erityisruokavalioon sopiva jouluruoka

Erityisruokavalioon sopiva jouluruoka

Useimmat ruokaohjeet on helppo muuntaa kaikille sopivaksi. Vaihtoehtoja ohjeisiin on myös perinteisissä jouluruuissa. Kookosmaidosta tehty joulupuuro sopii niin maitoallergiselle kuin vegaanille, viljoja ja gluteenia välttäville voi tehdä lanttulaatikon ja piparkakut riisijauhoilla.

Ruoat ovat aivan yhtä maukkaita, vaikka ohjetta pitäisi muuttaa erityisruokavalion vuoksi. Korvaavien tuotteiden koostumus on joskus hieman erilainen ja siksi ohjeita kannattaa kokeilla ennen varsinaista juhla-ateriaa.

Viljat, maitotuotteet ja kananmuna herättävät usein kysymyksiä. Ne ovat tyypillisiä ruoka-allergioiden aiheuttajia ja toisaalta niitä on myös melkein joka ruoassa. Vehnä, ohra ja ruis on helppo korvata esimerkiksi gluteenittomalla kauralla, riisillä, tattarilla tai maissilla. Maidon vaihtoehtoja ovat kaura-, riisi-, soija- ja mantelijuoma sekä kookosmaito, jotka sopivat kaikki maitoallergiselle. Juuston sijaan voidaan käyttää soijavalmistetta ja kananmuna on helppo korvata hedelmä- tai juuressoseella.

Lievän allergian takia ei pidä välttää mitään ruoka-ainetta. Turha välttäminen voi jopa pahentaa allergiaa ja se voi myös vaarantaa tärkeiden ravintoaineiden saannin. Vakava ruoka-allergia täytyy ottaa vakavasti. Siedätyshoitoa ei tehdä kotikonstein, sillä pisarakin allergeeniä voi aiheuttaa henkeä uhkaavan reaktion. Jos kyseessä on vakava allergia, ruoanlaitossa täytyy olla erityisen huolellinen, ettei allergiselle tarjottavaan ruokaan sekoitu vahingossakaan allergisoivaa ruoka-ainetta.

Katso myös

Asenteet hoivatyössä avustavia robotteja kohtaan ovat muuttuneet kielteisemmiksi

Hoitoalan ammattilaisilla on erinomaiset edellytykset hyödyntää uutta teknologiaa, mutta samalla myös kriittisiä näkemyksiä siitä, mihin …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *