Laihdutusvalmisteiden sekamelska

Erilaisten laihdutusvalmisteiden markkinointi on kiihtynyt sitä mukaa kuin lihavuus on lisääntynyt. Laihdutukseen myydään kymmeniä erilaisia tuotteita. Suurin osa niistä on suun kautta nautittavia valmisteita, mutta joukossa on myös muita tuotteita, kuten sähkövyö, laihdutushousut ja laihdutussaippua.

model photo

Laihdutusvalmisteissa vallitsee täydellinen sekamelska. Kaikki tuotteiden valmistajat ja myyjät eivät testaa tuotteitaan hyväksyttävillä tieteellisillä menetelmillä. Sekavuutta lisää se, että valmisteita tulee ja menee nopeaan tahtiin. Kun yksi valmiste on tutkittu, on jo kaksi uutta markkinoilla. Jos markkinoilla olevat valmisteet olisivat oikeasti tehokkaita ja turvallisia, osaa niistä käytettäisiin suomalaisessa julkisessa terveydenhuollossa. Painonhallinta ei ole helppoa, ja lääkärit ottaisivat kiitollisena vastaan hyvin toimivan menetelmän ja alkaisivat suositella sitä ylipainoisille potilaille. Mutta niin kauan kun menetelmien tehosta ja turvallisuudesta ei ole mitään näyttöä, ne jäävät terveyskauppojen, postimyyntiyritysten ja muiden tahojen liiketoiminnaksi.

Muutamia laihdutusvalmisteissa yleisesti käytettyjä aineita on tieteellisesti tutkittu. Rasvasieppareiksi kutsutaan aineita, joiden väitetään suolessa sitovan rasvaa ja kuljettavan sitä ulosteen mukana pois. Kromi on hivenaine, joka osallistuu joihinkin sokeriaineenvaihdunnan reaktioihin. Kromin väitetään alentavan painoa, minkä vuoksi se on aineosana monissa laihdutusvalmisteissa. CLA on konjugoitu linolihappo (conjugated linoleic acid), joka on tietyn rakenteisten rasvahappojen seos. CLA:lla on todettu olevan joitakin vaikutuksia rasva-aineenvaihduntaan ja kehon koostumukseen, minkä perusteella sitä markkinoidaan laihdutusvalmisteena. CLA:ta on tutkittu myös lihavien koirien hoidossa. Vihreässä teessä on runsaasti kasvisfenoleihin kuuluvia antioksidantteja, joiden arvellaan edistävän terveyttä eri tavoin. Vihreää teetä markkinoidaan myös laihdutusvalmisteena.

Vuosisadan vaihteessa yhdysvaltalaiset tutkijat kävivät läpi kaikki laihdutusvalmisteita ja muita ”vaihtoehtoisia” menetelmiä koskevat tutkimukset. Heidän julkaisemassaan artikkelissa he listaavat muita painon pudotukseen markkinoituja aineita tai menetelmiä, joilla laihdutustehoa ei ole todettu: aromaterapia, akupunktuuri, dehydroepiandrosteroni (DHEA), hypnoosi, hydroksibutyraatti (HMB) ja pyruvaatti.

Katso myös

Keskussairaalat säilyvät kaikilla hyvinvointialueilla

Sairaala- ja päivystysverkon muutoksia on tehty hallituksen toimesta perusterveydenhuollon yöpäivystyksiin ja tiettyjen sairaaloiden erikoissairaanhoitoon. Tavoitteena …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x