Tummat oluet yhdistetään mieluiten hieman raskaampien jouluruokien kuten kinkun kanssa ja kevyet oluet kalan ja kalkkunan kanssa.
Lähes puolet suomalaisista pitää tummaa lageria joulukinkun kanssa parhaiten yhteen sopivana oluena. Vaalea lager sopii parhaiten kalkkunan ja graavilohen kanssa ja vehnäolut kalkkunan kanssa. Olut yhdistetään myös jälkiruokaan. Tumma stout tai porter mielletään parhaiten juustojen sekä suklaan kanssa nautittavaksi. Rosolliin, juureslaatikoihin ja lipeäkalaan yhdistyy luontevimmin vaalea lager.
Käynnissä on parhaillaan olutbuumi, vaikka olut on kuulunut joulupöytään jo vuosisatoja. Joulupöydän ruokalajit ovat vaativia esimerkiksi viinille, mutta olut sopii niiden kanssa yhteen mainiosti.
– Olut on varma juomavalinta läpi aterian. Olutvalikoima on Suomessa laaja ja monipuolinen ja kaikille jouluaterian ruokalajeille löytyy sopiva olut. Monelle maistuu parhaiten vaalea tai tumma lager, joka joulupöydän lisäksi sopii myös joulusaunaan ja seurustelujuomaksi, toteaa Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton viestintäpäällikkö Outi Heikkinen.
Olut on alkoholipitoisuudeltaan mieto ja siksi myös vähäkalorisempi alkoholijuoma. Kohtuullisesti nautittuna oluella on useita terveyttä edistäviä vaikutuksia ja se sisältää myös monia tärkeitä vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja.
Kotimaiset joulu- ja talvioluet ovat lähiolutta. Oluiden valmistuksessa käytetty mallasohra on peräisin suomalaisilta pelloilta.
Joulu on kesän jälkeen yksi tärkeimpiä sesonkeja oluen myynnissä. Joulukuussa myydään olutta noin 20−30 % enemmän kuin esimerkiksi loka-marraskuussa.
Tiedot selviää suomalaisten alkoholi- ja virvoitusjuomien osto- ja kulutuskäyttäytymistä selvittäneestä tutkimuksesta.
- Karkkipäivien ei pitäisi kuulua nykyaikaan - 17.8.2024
- Helppoa hyötyliikuntaa – pyöräile työmatkat - 8.8.2024
- Hampaiden kunto liittyy yleisterveyteen - 6.8.2024