Mitä lemmikkisi löysi – kyyt heräilevät horroksesta

Kyykäärmeet alkavat herätä talvihorroksesta, joten kannattaa olla valppaana alueilla, joissa kyitä tavataan. Nuoren kyyn purema sisältää enemmän myrkkyä kuin aikuisen käärmeen jonka vuoksi keväällä saadut puremat ovat vaarallisimpia.

Kyy puree koiraa tai kissaa useimmiten kuonoon, jolloin paranemisennuste on useimmiten hyvä. Purema raajassa on vaarallisempi ja voi pahimmillaan johtaa jopa lemmikin menehtymiseen. Jos epäilet, että kyy on purrut koiraasi tai kissaasi tassuun, tärkeintä on pitää eläin mahdollisimman paikallaan, jotta myrkky ei pääse leviämään muualle elimistöön. Kyyn puremaan erittämän myrkyn määrä ja vahvuus vaihtelee. Kanna lemmikkisi autoon ja vie eläinklinikalle. Suurin osa lemmikeistä toipuu kyyn puremasta eläinlääkärihoidon avulla.

Puremakohdassa voi useimmiten nähdä kyyn hampaiden jättämät reiät. Lievissä tapauksissa puremakohta turpoaa hieman. Puremakohdassa voi ilmetä kudostuhoa, turvotusta, kuoliota sekä veren hyytymishäiriöitä. Myöhemmin voi seurata sydämen rytmihäiriöitä, munuaisten vajaatoimintaa sekä nesteen kertymistä keuhkoihin.

Kyyn purema hoidetaan levolla, nesteytyksellä sekä eläinlääkärin määräämällä turvallisella kipulääkkeellä (ei tavallisella särkylääkkeellä). Vakavissa tapauksissa eläinlääkäri voi lisäksi antaa lemmikille kyyn myrkyn vasta-ainetta. Vasta-ainetta löytyy useilta eläinklinikoilta eri puolelta Suomea.

Kyyn pureman oireita

Puremakohdassa nähdään ensin mustelmainen värimuutos. Kivulias kudosturvotus kehittyy tavallisesti muutaman minuutin kuluessa, mutta viimeistään kahden tunnin kuluessa. Mikäli puremakohdassa ei kahden tunnin kuluttua havaita lainkaan turvotusta, niin todennäköisesti kyy ei ole ruiskuttanut myrkkyä pureman yhteydessä.

Jos purema on kuonossa, voi koiran tai kissan koko pää turvota voimakkaasti. Turvotus voi levitä myös suun ja nielun alueelle tukkien hengitysteitä. Turvotus voi pahentua 1-2 päivän aikana puremasta. Jos purema on tassussa, voi turvotus levitä koko raajaan.

Miten toimin, jos kyy puree lemmikkiäni?

  • Rauhoita eläintä, jotta se pysyisi aloillaan
  • Mikäli purema on raajassa, vältä raajan liikuttamista
  • Kanna lemmikki autoon ja ota yhteyttä lähimpään eläinlääkäriin
  • Älä anna lemmikille kyytabletteja, paitsi jos purema on pään alueella ja turvotus uhkaa tukkia hengitystiet

Katso myös

Hyvinvointialueille ei uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025

Yksikään hyvinvointialue ei saa uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025. Hyvinvointialueet voivat kuitenkin jatkaa aiempia investointihankkeita normaalisti, …