Kaunis ja kompakti Krakova

Puolan entinen pääkaupunki Krakova on elävä historian kuvakirja. Kuljeskelu vanhoilla kaduilla on kuin kääntelisi sivutolkulla eteensä esimerkkejä gootti-arkkitehtuurin mestarinäytteistä, lukemattomista jylhistä kirkoista ja keskiaikaisista legendoista.

Yli tuhannen vuoden ikään ehtinyt kaupunki on henkeäsalpaava kurkistus menneisiin vuosisatoihin. Puolan kaupungeista vain Krakova ja Gdansk säilyivät maailmansotien pommituksilta, kun mm. nykyinen pääkaupunki Varsova tuhottiin täysin. Puolan sydämeksi kutsuttu kulttuurin ja historian aarreaitta onkin maan ehdoton matkailuykkönen.

Ovien takana voi olla isojakin kauppoja.
Ovien takana voi olla isojakin kauppoja.

Koska luparajoitukset suojaavat rakennusten julkisivuja, sisäänkäyntien uumenista löytyy monenlaista elämää, joka ei aina näy kadulle päin. Vanha kiviportti voi johdattaa moderniin ostoskeskukseen, ja tunnelmallinen iltaravintola saattaa löytyä kolmen kerroksen alta kellarista. Niinpä mm. historiallisesti merkittävä pääkatu Florianska on kuin neon-valoin ja opastein koristeltu kylttiviidakko.

Kaupunkialue oli aikoinaan ympäröity suojamuurein, sen sisälle jäävä alue muodostaa Vanhan kaupungin, todellisen Krakovan. Yksi idyllisen kaupunkikohteen parhaista puolista onkin ihanteellinen koko, kaupunkialue on helposti hallittavissa kävellen. Vanhan kaupungin laidalta toiselle kävelee noin 20 minuutissa. Metroa ei kaupungissa ole, sen sijaan raitiovaunulla tai junalla pääsee kauemmaskin.

Baarielämää

Katolisen Puolan sydämessä mahtavien kirkkojen  lisäksi  kaupunkikuvan maallisempaa puolta edustavat lukemattomat pubit. Halpa olut ja turismin villi kasvu on sopiva yhtälö täyttämään katukuvan vieri vieressä olevat baarit. Yöelämän vilkkautta lisää ravintoloiden aamuun asti avoimet ovet.

Nähtävyyksi voi ihailla rauhassa hevosrattaiden kyydistä.
Nähtävyyksiä voi ihailla rauhassa hevosrattaiden kyydistä.

Pubikaupungista on tullut pyhiinvaelluskohde myös englantilaisille polttariporukoille. Äänekkäät ja janoiset brittimiehet ovat yleinen näky terasseilla, joilla paikallinen olut ja kansallisjuoma vodka virtaavat.

Ei kannata sukeltaa liian syvälle paikalliseen juomakulttuuriin, vapaasti suomennettuna: puolalainen olut ja vodka toimivat kuin raketti, joten varo ettei iltasi pääty 15 tunnin vierailuun juopposäilössä. Sakkojen vastineeksi saat sinisen pyjaman, tusinan mumisevia löyhkääviä kulkuritovereita sekä urealta tuoksuvan kahvimukin. Luottokortteja ei kelpuuteta ja huonepalvelu ei toimi.

Kauppiaskansa

Puolalaiset ovat kauppiaskansaa. Katukojuissa myydään vehnärinkeleitä, taidetta, koruja ja kenkiä. Hintataso ei päätä huimaa, erityisesti ruoka ja alkoholi ovat edullisia, sen sijaan vaatteiden hinnat ovat lähes suomalaista tasoa.

Krakova on perinteinen yliopistokaupunki, jossa asuu jopa noin 200 000 opiskelijaa. Rekisteröintivapauden vuoksi kaupungin virallinen asukasmäärä on vain 750 000.

Vaikka vanhemmat puolalaiset kommunikoivat kotikielensä lisäksi korkeintaan saksaksi tai venäjäksi, asiakaspalveluammateissa henkilökunta on usein nuorta ja englanninkielen taitoisia. Turistivirta ei ole ainakaan toistaiseksi väsyttänyt paikallisia, palvelu on pääosin ystävällistä. Krakova miellyttääkin turistia sekä jylhällä ulkokuorellaan että sydämellisellä otteellaan.

Öinen näkymä keskusaukiolta.
Öinen näkymä keskusaukiolta.

Ensimmäiseksi kannattaa suunnata keskusaukiolle, joka on Krakovan sydän. Yhdellä Euroopan laajimmista aukioista kohtaavat kaupungin jylhä pääkatedraali St Mary’ s, kauppahalli-tyyppinen Cloth-ostoshalli, tärkeimmät historialliset  julkisrakennukset sekä lukuisat terassiravintolat. Iltaisin aukio on näyttämönä katutaitelijoille, soittajille ja esiintyjille.

Joka ikinen tunti keskusaukion kirkontornilta kuuluu trumpetin soitto, joka yhtäkkiä katkeaa. Tämä on muisto trumpetistille, joka vihollisen lähestyessä soitti merkkiäänen porttien sulkemiseksi, mutta kuoli vihollisen nuoleen.

Aukion eteläiseltä kulmalta Grodzka-katu vie Wawelin linnoitukselle, joka on krakovalaisten suuri ylpeys. Yksi maailman arvokkaimmista historiallisten monumenttien keskittymistä pitää sisällään mm. kuninkaallisen linnan, Wawelin katedraalin ja keskiaikaisen linnoituksen.

Juutalaisalue

Askel koilliseen päin, Vistula-joen juoksusuuntaa seuraamalla pääsee juutalaisalue Kazimierziin, joka oli aikoinaan oma kaupunkinsa. Eristetyn getton muurit ovat paikoin yhä nähtävissä. Alue oli tapahtumapaikkana Spielbergin ohjaamalle Schindlerin lista -elokuvalle.

Juutalaiseen kulttuuriin voi sukeltaa museon, synagogan tai perinneruokaa tarjoavien ravintoloiden kautta. Kazimierzin kauniit vaikkakin ränsistyneet rakennukset tarjoavat silmänruokaa, janoa voi sammuttaa idyllisillä terasseilla ja katukahviloissa. Iltaisin alue on tunnettu jazz-klubeistaan ja vilkkaasta yöelämästään.

Paikalliset matkajärjestäjät tekevät kiertoretkiä myös Krakovan ulkopuolelle tärkeimpiin nähtävyyksiin kuten Auschwitsiin ja Wielickan suolakaivokselle. Visiitin arvoinen on ns. kommunismi-kierros, jossa turisti pääsee haistelemaan laitakaupungin elämää ja todistamaan kaupunkikuvan muutosta stalinismista modernismiksi.

Wawelin alue oli pääkaupunkiaikana merkittävä poliittinen näyttämö.
Wawelin alue oli pääkaupunkiaikana merkittävä poliittinen näyttämö.
Jazz-baareja löytyy vanhojen rakennusten kellareista.
Jazz-baareja löytyy vanhojen rakennusten kellareista.

 

Katso myös

juoko kissa

Juoko kissasi tarpeeksi vettä

Nesteytys on tärkeää, myös kissoille. Kissa on alun perin aavikkoeläin, joka sai tarvitsemansa nesteen ruoasta. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x