Ravitseva ruokavalio ruokkii mielen hyvinvointia

Ruokavalio ja mieli liittyvät toisiinsa ja ruoan yhteyttä suoliston ja mielen hyvinvointiin tutkitaankin jatkuvasti. Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin lukeutuu terveellinen ruokavalio, sekä henkinen palautuminen ja mielen hyvinvointi.

Heikosti ravittuna päivä ei rullaa tavalliseen tapaan, mikä kuormittaa mieltä. Useat reagoivat stressiin tai henkiseen kuormitukseen syömällä – ruoka ei maistu lainkaan, tai se maistuu liikaa.

– Ravitseva ruokavalio vaikuttaa positiivisesti mielenterveyteen ja päinvastoin. Ankaruus itseä kohtaan voi näkyä kroonisena laihduttamisena, mikä heikentää yleistä jaksamista. Tämä vuorostaan voimistaa mielen pahoinvointia, kertoo psykologi Tuija Turunen.

Tunne- ja lohtusyöminen ovat monille tuttuja termejä, mutta niitä ei kannata tuijottaa liian kapeakatseisesti. Tasapainoinen ruokavalio mahdollistaa myös ruoasta nauttimisen ja herkuttelun. On hyvä tiedostaa mistä tunteesta on kyse, jos herkuttelee usein stressaantuneena, pettyneenä tai surullisena.

Ravinto vaikuttaa mieleen

Tutkimuksissa on löydetty ravinnon vaikutuksia mieleen konkreettisesti. Vaikutus piilee suoliston mikrobikannassa ja elimistön välittäjäaineissa.

– Suoliston mikrobisto vaikuttaa suoraan siihen, millaisia aineita ja yhdisteitä elimistöömme muodostuu. Huono mikrobisto lisää tulehdusta ja suolen läpäisevyyttä päästäen elimistöön yhdisteitä, jotka ovat usein epäsuotuisia terveydelle. Hyvä mikrobisto puolestaan edistää terveydelle suotuisia asioita, ja edistää monien muiden positiivisten vaikutustensa ohella mahdollisesti jopa mielen hyvinvointia. Tätä ilmiötä kutsutaan aivo-suoli-akseliksi, kertoo ravitsemusterapeutti Mikko Rinta.

Jokaisen ihmisen suolistomikrobikanta on yksilöllinen. Siihen vaikuttavat esimerkiksi elämän aikana syödyt antibioottikuurit, sairaudet ja vastustuskyky. Toisilla ihmisillä mikrobisto tukee yleisterveyttä luonnostaan paremmin, toisilla heikommin. Asiaan voi kuitenkin jossain määrin itse vaikuttaa.

– Suoliston mikrobikantaa voi kohentaa panostamalla kuituihin, syöden kohtuullisesti hyviä rasvoja ja värikkäitä kasviksia, sekä rajoittamalla punaisen lihan ja runsasrasvaisten tai vähäkuituisten ruokien syöntiä. Nämä valinnat tukevat suoliston terveyttä ja sitä kautta kokonaisterveyttä.

Suoliston ja mielen hyvinvoinnin yhteyksiä tutkittaessa painoarvoa on saanut erityisesti kuidun merkitys, sillä kuidut näyttäisivät ruokkivan valikoivasti nimenomaan suoliston hyödyllisiä bakteereita. Muun muassa marjoista, kasviksista ja täysjyväviljatuotteista saatava kuitu ehkäisee elimistön matala-asteista tulehdusta tasoittamalla verensokeritasoja. Myös folaatin ja B12-vitamiinin puutoksen on osoitettu olevan kiistatta yhteydessä masennukseen.

– Monet yksittäisetkin ruokavalinnat ovat osoittautuneet merkityksellisiksi mielenterveyden edistämisessä. Esimerkiksi hedelmien, marjojen ja kasvisten käyttö edistää monin tavoin terveyttä ja tutkimuksissa on havaittu viitteitä siitä, että muun muassa mustikka saattaa madaltaa posttraumaattisen stressin riskiä, Rinta ja Turunen kertovat.

Ihminen on yksi kokonaisuus

Ravitsemus, suolisto ja mieli ovat vahvasti yhteydessä toisiinsa, mutta asia ei ole mustavalkoinen.

– Ihminen on kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Masennus ei parane, vaikka lautanen olisi täynnä värikkäitä kasviksia, eikä pelkkä vähäkuituinen ruokavalio johda mielen pahoinvointiin. Mieltä on kuitenkin helpompi hoitaa, kun ihminen on hyvin ravittu, Turunen huomauttaa.

Kun mieli kohenee, se voi sysätä liikkeelle ketjureaktion, joka poikii hyvää muillakin osa-alueilla.

– Tällöin ihminen alkaa usein kiinnostua myös liikunnasta ja terveellisestä ruokavaliosta. Kun yhtä asiaa petrataan, positiivinen kierre usein vahvistuu, sanoo Turunen.

Katso myös

Väsymys töiden jälkeen on yhteydessä vähäisempään liikuntaan

Väsymys töiden jälkeen vaikuttaisi tuoreen tutkimuksen perusteella olevan yksi syy vapaa-ajan liikunnan ja arkiliikunnan puutteeseen. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x