Uusi kauppakeskus on energiatehokkuuden kärkeä

Helsingin Pasilassa 17.10.2019 avautuva kauppakeskus Mall of Tripla tulee olemaan liikkeiden määrällä mitattuna Suomen suurin kauppakeskus. Kauppakeskuksen energiankulutus ja puhtaan veden kulutus ovat noin 40 % alhaisempia kuin vastaavien uudisrakennuksien yleensä.

Energiatehokkuus säästää ympäristöä ja kiinteistön ylläpidon kustannuksia. Mall of Tripla kuluttaa selkeästi vähemmän energiaa kuin normaalin hyvän rakennustavan mukainen uudisrakennus. Kauppakeskuksessa toimijoiden energialasku ja vedenkulutus tulee olemaan tavallista alhaisempi.

Viihtyisyyttä kävijöille ja tiloissa toimijoille

Kauppakeskukselle myönnettiin korkein, LEED Platina -tason kansainvälinen ympäristösertifiointi. Yksi arvioinnin kriteereistä on hulevesien käsittely. Hulevesijärjestelmä on Triplassa rakennettu siten, että hulevedet joko imeytetään maahan tai kierrätetään, esimerkiksi autopesulassa käytettävänä pesuvetenä. Vehreyden ja viihtyvyyden lisäämiseksi ja hulevesien hallitsemiseksi rakennettua viherkattotilaa on noin 41 % kaikesta Triplan kattotilasta. Koko Triplassa asunto-, toimitila- ja hotellitilojen valmistuttua tulee olemaan viherkattotilaa yhteensä noin hehtaarin verran.

Myös sisäilman puhtauteen on kiinnitetty huomiota. Hiilidioksidianturit mittaavat jatkuvasti ilman laatua poikkeuksellisen laajasti koko kauppakeskuksessa.

– Viherkatot, rakennusmateriaalien vähäpäästöisyys ja sisäilman puhtaus ovat asioita, joita arvostavat kauppakeskuksessa kävijät ja siellä työskentelevät sekä tiloja vuokraavat tahot, uskoo Triplan kaupallinen kehitysjohtaja Pirjo Aalto.

Jätteiden keräykseen käytetään keskitettyä imujätejärjestelmää. Myös kuluttajien käyttöön tulee pysäköintilaitokseen mittava kierrätyspiste.

Tripla noudattaa Helsingin kaupungin kestävän kehityksen ja ekologisuuden vaatimuksia. Kaupunki pitää tärkeänä kevyen liikenteen ja pyöräilyn mahdollisuuksien parantamista, joten mm. sen vuoksi Mall of Triplassa on peräti 3 250 pyöräpaikkaa. Myös latauspisteitä löytyy sähköpyörille ja -autoille, sähköautoille 277 latauspistettä. Pysäköintipaikkoja autoille on reilut 2 200.

LEED-ympäristöluokitus ja Tripla

Kansainvälisessä luokituksessa arvioidaan tilojen, rakennuksen ja rakennushankkeen ympäristöominaisuuksia. LEED-sertifiointeja (Leadership in Energy and Environmental Design) myöntää ja niiden käyttöä valvoo riippumaton Green Building Certification Institute.

  • Kauppakeskuksen energiankulutus on noin 40 % ja vedenkulutus noin 40 % alhaisempi kuin tavallisen uudisrakennuksen (LEED-vaatimus 20 % ja 20 %).
  • Valaistukseen käytetään pelkästään ledivalaisimia ja pysäköintilaitoksen valaistus on liikeohjattua.
  • Viherkattotilaa on 41 % kaikesta kattotilasta (vaatimus 30 %).
  • Jätteet kerätään keskitetyllä imujätejärjestelmällä. Tarkoitus on liittää myöhemmin järjestelmään myös naapurikiinteistöjä. Kuluttajille on järjestetty kierrätyspisteet.
  • Rakentamismateriaalit noudattavat tiukinta M1-materiaaliluokitusta 2008.
  • Polkupyörän pysäköintipaikkoja tulee 3 250 kpl, joista osa on lukituissa tiloissa ja sähköpyörän latauspisteillä varustettuja.
  • Pysäköintitiloissa on 277 sähköauton latauspistettä.
  • Lämmitys ja viilennys tapahtuu kaupungin kaukolämpö- ja kaukokylmäverkon avulla.

Katso myös

Vuonna 2026 vastuu toimivista palovaroittimista on taloyhtiöillä

Pelastuslain uudistus tuo muutoksen, joka koskettaa myös vanhoja rakennuksia. Aiemmin palovaroittimet ovat olleet taloyhtiön vastuulla …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x