Ratsastusleireillä turvallisuuspuutteita

Majoitus homeisessa merikontissa, ensiapukoulutukset suorittamatta, ratsastusleireihin liittyvät riskit arvioimatta, mm. tällaisia havaintoja Tukes teki ratsastusleirien turvallisuutta valvovassa projektissa. Majoitukseen ja sisäilmaan liittyvissä ongelmissa Tukes oli yhteydessä kuntien terveydensuojeluviranomaisiin. Valvontakäyntejä tehtiin kevään ja kesän aikana yhteensä 12:lle ratsastusleirejä järjestävälle tallille ympäri Suomea, lisäksi 11 tallin turvallisuusasiakirjat käytiin läpi. Tukes suosittelee vanhempia tutustumaan ratsastusleiriä järjestävän tallin turvallisuuteen ennen ostopäätöstä. Leirejä järjestävät niin isot kokeneet toimijat kuin hyvin pienetkin tallit.

– Useimmiten tallit eivät olleet käyneet läpi leiritoimintaan liittyviä turvallisuusriskejä. Osalta talleista riskien hallintaa varten tehty turvallisuusasiakirja puuttui kokonaan. Olemme antaneet neuvontaa ja ohjeistusta suoraan kaikille projektissa mukana olleille talleille, ylitarkastaja Kielo Kestinmäki Tukesista kertoo.

Yksi valvontaprojektista noussut huolenaihe oli turvallisen leirimajoituksen järjestäminen. Kuntien terveydensuojeluviranomaiset valvovat sisäilman turvallisuutta ja asumisterveyttä Suomessa.

– Tilapäiseen majoitukseen käytettäviä tiloja ei valvota säännöllisesti. Valvontaa tehdään, jos tilapäisten asuintilojen epäillään aiheuttavan terveyshaittaa. Eli jos leirimajoituksessa käytettyjen tilojen sisäilma-asiat ja terveys epäilyttävät, ole yhteydessä paikalliseen terveydensuojeluviranomaiseen, Laasonen Valvirasta ohjeistaa.

Selvitä asiat ennen ratsastusleirin valintaa

Seuraava ratsastusleirien sesonki on koululaisten syyslomaviikolla. Pienet ratsastajat ovat usein niin innossaan leirille pääsystä, etteivät he monesti edes osaa kyseenalaistaa tai suhtautua kriittisesti tallien tarjoamiin leirimahdollisuuksiin. Tukes suositteleekin vanhempia tutustumaan leiripaikkoihin etukäteen ennen ostopäätöstä.

Kannattaa vähintään selvittää:

  • Millaisissa tiloissa leiriläiset majoittuvat ja peseytyvät?
  • Majoittumisen turvallisuus, huoltaminen ja siivous?
  • Onko täysi-ikäinen vastuuhenkilö koko ajan alaikäisten leiriläisten seurassa?
  • Miten vapaa-ajan ohjelmaa valvotaan?
  • Millaisessa kunnossa tallin ratsastuskentät ovat? Onko ne aidattu?
  • Onko leirien ratsastusta opettava henkilö alan ammattilainen?
  • Annetaanko leiriläisille ennakkoon turvallisuustietoa?
  • Onko ensiapukurssit suoritettu?

Katso myös

juoko kissa

Juoko kissasi tarpeeksi vettä

Nesteytys on tärkeää, myös kissoille. Kissa on alun perin aavikkoeläin, joka sai tarvitsemansa nesteen ruoasta. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x