Vuoden tullikoira Manu

Vuoden tullikoira on Lentotullissa työskentelevä labradorinnoutaja Manu eli Varjoahon Columbo. Manu on paljastanut neljässä vuodessa yhteensä 870 huumeiden salakuljetustapausta. Manun toiminnan avulla paljastettiin mm. kokonainen salakuljetusorganisaatio, kun Manu ilmaisi huumeiden salakuljettajan, jonka tutkinta selvitti salakuljettaneen huumeita yhteensä 50 kertaa.

Manu on melkoinen ikiliikkuja. Sillä on valtava motivaatio, joka ei näytä hiipuvan, vaikka se on 6-vuotias. Joka aamu Manu lähtee aivan yhtä innoissaan töihin. Hillittömän motivaation lisäksi se on myös poskettoman itsevarma. Jos Manu päättää, että täällä on huumejemma, niin se pitää kantaa siitä pois. Se osaa myös vaatia itsepäisesti palkkansa. Palkka on vaihdettu pallosta dummyyn, koska pallohulluna koirana sille käy vahinkoja etenkin liukkailla alustoilla.

– Etsiessä sen vauhti on älytön. Siltä on jouduttu poistamaan jo kaksi hammasta, kun se on törmännyt johonkin, kertoo Manun ohjaaja Paula Hämäläinen.

Posti on Manun suosikki paikkoja. Se on tehnyt siellä isoja ja hienoja löytöjä. Tähän mennessä Manu on paljastanut jo 34 törkeää huumausainerikosta. Itsevarmana koirana se merkkaa pienimmänkin hajun. Vauhtia se saa lisää etenkin löydöistä.

– Jos se on palkattu jo yhdestä löydöstä, niin se saa siitä vain lisää virtaa. Manu ei ole ollenkaan huumorilla mukana tässä hommassa. Etsintä on sille vakava asia, vaikka sitä leikin varjolla tehdäänkin, kertoo Hämäläinen.

Vapaa-ajalla Manu ulkoilee. Yhdessä ohjaajan kanssa käydään juoksulenkeilläja vaeltamassa. Pallohulluus aiheuttaa myös pakonomaista tarvetta kerätä lenkkeillessä kaikki vastaan ilmestyvät pallot talteen. Noutajana Manu on myös hyvin viehättynyt rapakoihin ja lätäköihin. Jopa kesken työpäivän on saattanut käydä niin, että jaloittelemaan päästetty Manu palaa ohjaajansa luokse korvia myöten mutaan dipattuna.

Eläkepäivät koiralle koittavat parin vuoden kuluttua, vaikka se onkin pysynyt todella hyväkuntoisena ja terveenä. Ohjaaja Paula Hämäläinen haluaa antaa sille myös mahdollisuuden nauttia terveistä eläkepäivistä.

Tullin koiratoiminta on hyvää yhteistyötä, tuloksellista ja näkyvää yhteiskuntaa suojaavaa viranomaistoimintaa matkustaja- ja tavaraliikenteessä. Tullilla on viitisenkymmentä tullikoiraa, jotka työskentelevät laajasti ja liikkuvasti Suomen ulko- ja sisärajaliikenteessä. Tullikoiria käytetään apuna tavaroihin kohdistuvien kieltojen ja rajoitusten valvonnassa maa-, lento-, raide- ja meriliikenteessä.

Tulli on kouluttanut ja käyttänyt tullikoiria vuodesta 1969 lähtien. Huumeiden etsinnän lisäksi Tulli kouluttaa koiria etsimään savukkeita, nuuskaa, käteistä rahaa, aseita ja räjähteitä sekä eläinperäisiä elintarvikkeita. Ensivuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta koiratoiminnan aloittamisesta.

Katso myös

Pahoinpitelyistä epäillyt yhä nuorempia

Pahoinpitelyistä epäillyn yleisin ikä on laskenut edellisen kolmen vuoden aikana selvästi aiemmasta. Vuosina 2021–2023 epäillyn …