Lomalla aktiviteetit ovat keskeisiä

Ohjatut aktiviteetit ovat keskeisiä hyvinvointiloman onnistumisessa. Matkailijakohderyhmien tarpeiden mukaan suunnitellut ohjelmat, terveellinen ja ravitseva ruoka sekä hyvä porukkahenki ovat onnistuneen hyvinvointiloman edellytys.

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa seurattiin kahden eri lomailijaryhmän lomakokemuksen muodostumista noin viikon mittaisella, ohjelmallisella hyvinvointilomalla.

Ohjaajan rooli korostuu aktiviteeteissa

Tutkimuksessa osallistuttiin kahden eri lomailijaryhmän kaikkiin lomaohjelmaan kuuluneisiin aktiviteetteihin, haastateltiin lomailijoita ja toteutettiin lisäksi lomakekysely, joka kartoitti sitä, mistä eri tekijöistä hyvinvointiloman lomakokemus muodostuu, ja mitkä tekijät tekevät lomakokemuksesta lomaelämyksen. Ensimmäisen viikon aikana lomailijaryhmä muodostui pääasiassa iäkkäistä pariskunnista, ja toisella viikolla lomailijat olivat lapsiperheitä tai työikäisiä pariskuntia.

Ryhmän erityistarpeisiin suunnitellut, ohjatut liikunnalliset aktiviteetit olivat etenkin aikuisten keskuudessa hyvinvointiloman tavoitteiden toteutumisen kannalta keskeisimmässä roolissa, sillä viikon mittaiselle hyvinvointilomalle tulevilla on usein tavoitteena saada motivaatiota fyysisen kunnon kohottamiseen ja ohjeita terveellisiin elämäntapoihin.

Ryhmässä liikkuminen oli lomalaisten mielestä hauskaa, ja porukan tutustuessa erilaiset kilpailut ja leikkimieliset pelit aktivoivat lomalaisia liikkumaan ulkoilusäästä riippumatta. Ohjaajalla on tulosten mukaan varsin suuri merkitys loman onnistumisen kannalta, sillä hauska, kannustava ja ammattitaitoinen ohjaaja koettiin monessa haastattelussa jopa loman parhaaksi kokemukseksi ja ratkaisevaksi tekijäksi loman onnistumisessa.

Ruokailuhetket sosiaalisesti tärkeitä

Toinen loman onnistumisen kannalta tärkeä tekijä oli ruoka ja nimenomaan ruokailuhetket yhdessä muiden lomailijoiden kanssa. Ruokailujen aikana voitiin vielä kerrata liikunnallisten aktiviteettien kokemuksia, jutella ja luoda uusia tuttavuuksia. Ruoka itsessään on tärkeä tekijä, mutta myös ruokailuhetkien sosiaalinen merkitys korostuu.

Kolmas onnistumisen kannalta ratkaiseva tekijä on loman aikana syntyvä ryhmähenki, uudet tuttavuudet ja sosiaalinen aktiivisuus. Lomailijoiden välillä on yksilöllisiä eroja sen suhteen, miten tärkeänä sosiaalista kanssakäymistä pidettiin, mutta erityisesti iäkkäistä lomailijoista koostuneessa ryhmässä sosiaalisia suhteita arvostettiin. Monet iäkkäimmistä olivat olleet vastaavanlaisilla lomilla aiemminkin ja kertoivat saaneensa lomilla pitkäaikaisia hyviä ystäviä.

Työikäiset ja lapsiperheet eivät pitäneet sosiaalista komponenttia yhtä tärkeänä, mutta myös heidän joukossaan monet kokivat, että ryhmän positiivinen paine kannusti liikkumaan, virkisti ja mahdollisti uusien tuttavuuksien luomisen.

Katso myös

Lutikka voi kulkeutua kirpputoritavaroissa kotiisi

Lutikat ovat yksi yleisimmistä asuntojen tuhohyönteisistä Suomessa. Ne kulkeutuvat koteihin esimerkiksi käytettyjen huonekalujen mukana. Kirpputoreilta …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x