Kehitysjohtaja Olli Hentusen takana näkyy uusi meluseinäinnovaatio, jossa ei ole käytetty kestopuun kyllästeaineita.

Nelostielle 3,5 kilometriä kuusimoduuli-meluseinää

Jyväskylä–Tikkakoski moottoritien suurtyömaalle kohoaa parhaillaan kuusesta valmistettu meluseinä. Kyllästämättömistä kuusimoduuleista koostuvat meluseinät ovat ympäristöystävällisiä ja CE-merkittyjä.

Nelostien moottoritieurakka on suurin Suomen tämän hetken tietyömaista. Hanke sisältää mm. 12 000 neliömetriä uudenlaista puumeluseinää. Suurin osa nykyisistä meluseinistä on betonirakenteisia, ja vanhat puuseinät ovat kestopuuta. Nelostien meluseinät ovat kyllästämättömistä kuusimoduuleista koostuvia.

– Haluamme edistää kotimaisen puun käyttöä, mutta aiemmin puisissa meluseinissä ei  olla päästy suurten tietyömaiden tarvitsemiin määriin valmiita moduuleja. Puuseiniä on tehty pienimuotoisemmin, osittain paikan päällä. Nyt moduulit ovat aina samanlaisia, kuivia ja kerralla valmiita. Ne ovat saatavilla varastotuotteina, ja niiden pystytys on nopeaa, sanoo Väyläviraston projektipäällikkö Jarmo Niskanen.

Lujuuslajitellusta ja mitallistetusta kuusisahatavarasta kehitetut meluvallimoduulit ovat saaneet ainoina puisina meluseininä Suomessa CE-merkinnän, joka todistaa mm. äänenvaimennuskyvyn. Moduulit ovat noin 6,5 metriä pitkiä ja 2,5–3,3 metriä korkeita valmiselementtejä. Ne nostetaan nosturilla perustusten päälle. Ulkoverhous on kuusta ja sisärakenne havuvaneria. Puuosien välissä olevat ilmakennot tehostavat äänen eristystä. Meluvallimoduulien pinta on käsitelty pohjamaalilla ja kahdesti pintamaalilla. Moduulit asettuvat perustusten päälle, irti maasta. Kapea peltikate suojaa niitä suoralta  kastumiselta.

Kuusiseinä on kustannuksiltaan kilpailukykyinen betonisten meluseinien kanssa, ja sen ääneneristävyys on betonia parempi. Seinien pystytys on parhaillaan käynnissä Jyväskylän keskustasta noin 15 kilometriä pohjoiseen, Kirrin kaupunginosan alueella.

Tilaukset työllistävät

Sepa Oy:ssä tehtiin uraauurtavaa työtä uuden meluvallielementin tuotekehityksessä. Tehtaalle rakennettiin testilaboratorio ääneneristävyyden mittaamiseen. VTT vastasi mittauksista.

–  Mittausmenetelmänä oli EU:n hyväksymä Adrianne-menetelmä. Ratkaisumme ääneneristävyys on 33 desibeliä, joka ylittää selvästi CE-merkinnän vaatimuksen 25 desibelin ääneneristävyydestä, kertoo Sepa Oy:n kehitysjohtaja Olli Hentunen.

Sepa Oy:lle yksin Nelostien hankkeen vaikutus on merkittävä – noin kolme miljoonaa euroa ja 15 henkilötyövuotta. Hanke työllistää noin sadan oman henkilöstön lisäksi mm. meluseinien asentajia ja muita yhteistyökumppaneita.

– Uusien meluvallimoduulien kysyntä on kasvanut nopeasti. Ensi vuoden tilauskanta on jo nyt sama kuin tämän vuoden tuotanto, 14 000 neliömetriä. Meidän etumme on kyky reagoida nopeasti markkinatilanteisiin. Nyt meluvallituotannon kapasiteetti on tuplattu 28 000 neliömetriin. Se on myös tarkoitus täyttää ensi vuonna kokonaan, Olli Hentunen kertoo.

Myös Ruotsista on kiirinyt kiinnostusta ja tarjouspyyntöjä uudesta ratkaisusta. Ruotsissa meluseinien käyttö on laajempaa kuin Suomessa, mutta puuseinät on tehty heiveröisemmistä materiaaleista. Käyttöikäodotus on noin puolet Suomen luvusta, 20–25 vuotta. Ruotsalaisten ratkaisujen hintaetu syntyy vähäisemmästä materiaalin tarpeesta.

– Mietimme, että voimme mennä Ruotsiin maan tavalla tai tarjota omaa ratkaisuamme.  Päädyimme omaamme. Meillä on 6,5 metrin jännevälit sikäläisiin 4 metrin jänneväleihin verrattuna. Hintaero kuroutuu kiinni seinän pystytyksen tehokkuudessa, ja asiakas saa samalla rahalla pidemmän käyttöiän, Olli Hentunen sanoo.

Katso myös

Terveystalo digitalisoi Varhan ja Satasoten palveluita

Varsinais-Suomen ja Satakunnan hyvinvointialueet ovat valinneet Terveystalon kumppanikseen digitalisoimaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujaan Varsinais-Suomen sekä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x