Finnair keskeyttää Tarton lennot

Finnair keskeyttää päivittäiset lentonsa Viron Tarttoon 29.4.-31.5.2024 väliseksi ajaksi, jotta Tarton lentoasemalle voidaan toteuttaa GPS:stä riippumaton lähestymisratkaisu.  

Tarton lentokentällä käytössä olevat lähestymismenetelmät perustuvat GPS-signaalin käyttämiseen. Alueella esiintyvä GPS-häirintä vaikuttaa lähestymismenetelmien käytettävyyteen ja voi estää lentokoneen lähestymisen ja laskeutumisen lentokentälle. Viime viikolla kaksi Finnairin lentoa joutui kääntymään takaisin Helsinki-Vantaalle GPS-häirinnän estettyä lähestymisen Tarttoon.

Finnair peruu Tarton lentonsa kuukaudeksi, jonka aikana Tarton lentoasemalle on tarkoitus rakentaa lähestymismenetelmät, jotka mahdollistavat lentojen turvallisen ja sujuvan operoinnin ilman GPS-signaalia.

Asiakkaat, joilla on varaus Helsingin ja Tarton välisille lennoille 29.4.-31.5. saavat Finnairilta viestin lennon perumisesta ja heille kerrotaan vaihtoehdoista tekstiviestillä ja/tai sähköpostilla.

Finnairin koneiden järjestelmät ja lentäjät tunnistavat GPS-häirinnän. Lentokoneissa voidaan käyttää muitakin navigointijärjestelmiä, jos GPS-järjestelmään kohdistuu häiriöitä. – Useimmilla lentoasemilla on käytössä vaihtoehtoisia menetelmiä lähestymiseen, mutta joillain kentillä, kuten Tartossa, käytössä on vain menetelmät, jotka vaativat tuekseen GPS-signaalin. Tartossa esiintyvä GPS-häirintä pakottaa meidät keskeyttämään lennot toistaiseksi, kunnes vaihtoehtoiset lähestymismenetelmät on saatu luotua, sanoo Finnairin operatiivisen keskuksen johtaja Jari Paajanen.

GPS-häirintä on lisääntynyt vuodesta 2022 lähtien, ja Finnairin lentäjät ovat raportoineet sitä erityisesti Kaliningradin läheisyydestä, Mustanmeren, Kaspianmeren sekä Itäisen Välimeren alueelta.

Katso myös

Suuria määriä huumeita tuotu Suomeen

Liettualaisen järjestäytyneen rikollisuuden organisaation epäillään salakuljettaneen huumausaineita Suomeen marraskuusta 2023 tammikuuhun 2024 rekka-autojen lattialuukkuihin kätkettyinä. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x