180 miljoonaa kiloa ruista, miljardi kiloa kauraa

Peltokasvien satovuosi 2019 oli paluu normaaliin. Kaikkiaan neljän miljardin kilon viljasadosta ruista oli reilut 180 miljoonaa kiloa. Se kattaa reilusti suomalaisten vuosikulutuksen. Sata miljoonaa kiloa kotimaista ruista vuodessa riittää kotimaiseen kulutukseen.

Ohran osuus viljasadosta on yli 40 prosenttia. Neljästä pääviljastamme ohraa käytetään vähiten elintarvikkeeksi – jos mallastusta ei lasketa mukaan. Ohran merkitys pääviljanamme perustuu sen asemaan tärkeimpänä rehuviljana maatiloilla. Vehnäsato ylsi 900 miljoonaan kiloon ja kaurasato oli 1,2 miljardia kiloa, Luken tilastojen mukaan.

Kauran merkitys ruokapöydissämme ja vientituotteena on kasvanut viime vuosina. Suomi kuuluu maailman tärkeimpiin kaurantuottajamaihin ja vuoden 2019 lähes 1,2 miljardin kilon kaurasato varmistunee syksyllä EU:n toiseksi suurimmaksi. Puolassa kaurasato lienee niukasti suurempi kuin Suomessa.

Herneestä ja kuminasta ennätyssato – rypsin ja rapsin alamäki jatkuu

Ruoka- ja rehuherneestä korjattiin satavuotisen tilastointihistorian suurin sato, noin 33 miljoonaa kiloa. Kotimaisen valkuaisen tuotanto on toivottavasti nyt alkanut lisääntyä. Herneen ohella kuminasato oli ennätyksellinen. Rypsistä ja rapsista sen sijaan korjattiin heikoin sato 40 vuoteen.

Kaura tärkein luomuvilja

Viljasadosta vajaa neljä prosenttia eli noin 140 miljoonaa kiloa on luomuviljaa. Yli puolet siitä on kauraa. Luomukaurasta korjattiin ennätyssato, kuten myös luomurukiista, -vehnästä ja -ohrasta.

Viljasato on kokonaisuutena laadukasta. Kotimaiselle viljalle löytyy käyttökohteet Suomesta ja myös vientiin riittää laadukasta viljaa. Erityisesti kaura on löytänyt vientimarkkinat. Viime syksynä jo 200 miljoonaa kiloa kauraa oli matkannut Suomesta ulkomaille.

Katso myös

juoko kissa

Juoko kissasi tarpeeksi vettä

Nesteytys on tärkeää, myös kissoille. Kissa on alun perin aavikkoeläin, joka sai tarvitsemansa nesteen ruoasta. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x