Pitääkö sähköpotkulaudat ja -pyörät vakuuttaa?

Sähköpotkulaudat ja -pyörät ovat nousseet suureen suosioon ja tuoneet monipuolisuutta kulkemiseen. Laitteen teho ja nopeus vaikuttavat siihen missä sillä saa ajaa ja onko otettava liikennevakuutus. Kevyitä sähköisiä liikkumisvälineitä ei tarvitse liikennevakuuttaa, jos niiden maksiminopeus on korkeintaan 25 kilometriä tunnissa.

Jos laitteen maksiminopeudeksi on ilmoitettu yli 25 km/h, tulee omistajan selvittää vakuuttamisvelvollisuus. Omatoiminen nopeuden säätäminen korkeintaan 25 kilometriin tunnissa ei vapauta vakuuttamisvelvollisuudesta eikä tee laitteesta sallittua tieliikenteessä. Jos laitteen tehdasasetukset sallivat kovemman nopeuden kuin 25 km/h tai laitteeseen on itse mahdollista valita yli 25 km/h asetus, se tulee liikennevakuuttaa. Lisäksi niillä ei saa ajaa tieliikenteessä eli auto- ja pyöräteillä tai jalkakäytävillä, vaikka olisi säätänyt nopeuden korkeintaan 25 kilometriin tunnissa.

Jos sähköpolkupyörä kulkee sähköllä yli 25 kilometriä tunnissa tai teho ylittää yhden kilowatin, tieliikenteessä ajaminen on kielletty ja sähköpyörä tulee liikennevakuuttaa.

Jos nopeus ylittää 45 kilometriä tunnissa, niin sähköpotkulauta on lain mukaan moottoriajoneuvo ja sille tulee ottaa liikennevakuutus.

Myös maastossa käytettävällä moottoriajoneuvolla on oltava liikennevakuutus. Myyjän ilmoitus siitä, että laite ei ole tarkoitettu tieliikennekäyttöön tai että laite on tarkoitettu ainoastaan maastokäyttöön, ei poista laitteen vakuuttamisvelvollisuutta.

– Moni ei tule ajatelleeksi, että sähköllä kulkevalle laitteelle pitäisi ottaa lakisääteinen liikennevakuutus samaan tapaan kuin esimerkiksi moottoripyörälle. Näin kuitenkin on, mikäli laitteella on mahdollista kulkea nopeammin kuin 25 kilometriä tunnissa. Tämä raja kannattaa pitää laitekaupoilla mielessä ja hoitaa ajokin velvollisuudet kuntoon, Liikennevakuutuskeskuksen johtaja Janne Jumppanen painottaa.

Moottorilla varustettu polkupyörä on vakuutettava

Myös moottorilla varustetut polkupyörät pitää vakuuttaa, vaikka niiden nopeus on enintään 25 kilometriä tunnissa. Moottorilla varustetun polkupyörän teho on yli 250 watista yhteen kilowattiin. Liikkuminen ei välttämättä edellytä lainkaan polkemista, vaan pyörällä voi liikkua pelkän moottorin voimalla täyttä nopeutta. Moottorilla varustettu polkupyörä on moottoriajoneuvo ja sille pitää ottaa liikennevakuutus. Sitä saa kuitenkin käyttää tieliikenteessä.

Vähemmän tehokkaita, sähköavusteisia polkupyöriä ei tule sekoittaa moottorilla varustettuihin polkupyöriin. Sähköavusteiset polkupyörät eivät ole moottoriajoneuvoja eikä niitä liikennevakuuteta.

Katso myös

Vuonna 2030 lähes joka viides auto on täyssähköauto

Autoalan ennusteiden mukaan nykykehityksellä autokannassa on vuonna 2030 hieman alle 800 000 ladattavaa henkilöautoa. Näistä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x