Eduskunta käsittelee kuntavaalien siirtämistä

Oikeusministeriö antoi eduskunnalle 12.3. hallituksen esityksen kuntavaalien siirtämisestä kesäkuun 13. päivään. Nykyinen laki on voimassa toistaiseksi tai kunnes eduskunta päättää vaalien siirtämisestä ja uusi laki tulee voimaan.

Nykyisen lain mukaan keskusvaalilautakunnat vahvistavat ehdokasasettelun 18.3. viimeistään klo 16 alkavassa kokouksessa. Mikäli uusi laki tulee voimaan, niin tehdyt viranomaistoimet mitätöityvät ja ne on tehtävä uudelleen. Tämä tarkoittaa myös sitä, että mahdollinen ehdokasnumerointi mitätöityy ja tehdään uudelleen toukokuussa.

Esityksen mukaan ehdokasasettelua jatketaan 4.5. asti. Oikeusministeriö odottaa eduskunnan ratkaisua ennen valtakunnallisen ehdokasrekisterin perustamista. Tehdyt ehdokashakemukset pysyvät voimassa myös uuden lain voimaantullessa, elleivät vaaliasiamiehet tee niihin muutoksia.

Oikeusministeriö on maanantaina 15.3. lähettänyt tietoa kuntien keskusvaalilautakunnille siitä, että hallituksen esitys on annettu ja että keskusvaalilautakuntien on hyvä tutustua siinä ehdotettuun ehdokasasettelun aikatauluun.

Kuntavaalien käytännön valmistelujen tähtäin on nyt kesäkuussa. Ministeriö lähettää kunnille tänään ohjeistusta kesäkuun kuntavaalien valmisteluista.

Vaalien siirtämisestä päättää eduskunta. Puoluesihteerien kokouksessa linjattiin siirtämisestä kesäkuulle.

Katso myös

EU-vaalien ennakkoäänestys alkaa 29.5.2024

Europarlamenttivaalien eli EU-vaalien ennakkoäänestys toimitetaan kotimaassa 29.5.−4.6.2024 ja ulkomailla 29.5.−1.6.2024, mutta monien ulkomailla sijaitsevien ennakkoäänestyspaikkojen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x