Osittainen vanhuuseläke on suosittu

Osittaisessa vanhuuseläkkeessä voi osan eläkkeestään hakea ennen eläkeikää. Osittaisen eläkkeen suuruudeksi voi valita 25 tai 50 prosenttia karttuneesta eläkkeen määrästä. Tämä pienentää lopullista eläkettä. Eläkkeen saajana voi tehdä työtä ilman rajoituksia.

Osittaisen vanhuuseläkkeen suosion takana ovat epävarmuus omasta eliniästä, lisääntyvä vapaa-aika sekä lisätulot. Suosituimmat syyt eläkkeen hakemiseen olivat halu nostaa eläkettä niin aikaisin kuin mahdollista, saada lisää vapaa-aikaa ja terveyteen liittyvät syyt, eläkeyhtiön tekemän asiakaskyselyn mukaan.

Lähes puolet jatkaa kokoaikatyössä

Kyselyyn vastanneista 41 % ilmoitti jatkaneensa kokoaikatyössä eläkkeen rinnalla, 21 % kertoi, ettei ole työelämässä, 16 % siirtyi tekemään osa-aikatyötä ja 13 % oli lopettanut työnteon.

– Kokoaikatyössä jatkaneiden osuus on yllättävän suuri. Heillä korostui syynä eläkkeen hakemiseen epävarmuus omasta eliniästä. Muita syitä nostaa osittaista vanhuuseläkettä kokoaikatyön rinnalla olivat halu saada lisätuloa lainojen maksamiseen, säästämiseen tai muuhun elämiseen, sanoo palvelupäällikkö Elina Juth.

Vastaajat pitivät hyvänä sitä, että eläke tuo elämään joustoa, helpottaa taloudellista tilannetta ja keventää työtaakkaa.

Osalle osittaisen vanhuuseläkkeen hakeminen oli välttämätöntä esimerkiksi työttömyystilanteessa, osa haki eläkettä vapaaehtoisesti, jotta saisi lisätuloa.

– Asiakkaidemme kommenteissa kiteytyi eläkkeen mahdollisuus joustaviin ja yksilöllisiin ratkaisuihin. Erityisen hyvänä koettiin mahdollisuus keventää tai vähentää työtä, tai jäädä kokonaan pois työelämästä, Elina Juth kertoo.

Kaikista kyselyyn vastanneista 61 % aikoo jäädä lopulliselle vanhuuseläkkeelle alimmassa vanhuuseläkeiässä. Yli kolmannes kokoaikatyössä oleva suunnitteli siirtyvänsä eläkkeelle 65-vuotiaana tai myöhemmin.

Katso myös

Hyvinvointialueille ei uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025

Yksikään hyvinvointialue ei saa uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025. Hyvinvointialueet voivat kuitenkin jatkaa aiempia investointihankkeita normaalisti, …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x