Luistonesto ja ajonhallinta säästävät renkaita

Sähköauton tai hybridin omistaja valitsee mielellään kitkarenkaat, jotta ajo olisi mahdollisimman hiljaista. Sähköautoilijan ei tarvitse olla huolissaan renkaiden erityisen nopeasta kulumisesta.

Eräs sähköautojen renkaita koskeva, yleinen harhaluulo ei pidä paikkaansa. Vaikka sähköautoissa on paljon tehoa ja vääntöä, ne eivät kuluta renkaita erityisen paljon.

Nykyaikaisessa autossa renkaat kuluvat vähemmän kuin vanhalla tekniikalla olevissa autoissa. Tämä on hyvän luistoneston ansiota. Ajonhallintajärjestelmät käyttävät moottorin tehonsäätöä renkaiden luiston vähentämiseen.

Hybridi- tai sähköauton renkaita valitessa kolme tärkeintä kriteeriä ovat yleensä turvallisuus, alhainen vierintävastus ja hiljaisuus. Kun vierintävastus on pienempi, auton toimintamatka on pidempi. Alhainen rengasmelu on ennen kaikkea mukavuusseikka.

Talvirengasostoksilla autoilijan on päätettävä myös, sopivatko omaan käyttöön paremmin kitka- vai nastarenkaat. Ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetut ns. all season -renkaat on tarkoitettu Keski-Eurooppaan, eivätkä niiden talviominaisuudet riitä Suomen talviolosuhteisiin.

Herkästi vierivä ja hiljainen kitkarengas on pääteillä ajavalle hyvä valinta. Muussa tapauksessa on syytä miettiä, olisiko nastallinen rengas sopivampi. Kitkarenkaiden heikkous on pito jäisellä tiellä.

Jos auto ei ole neliveto, on tärkeää seurata vetävien ja vapaasti pyörivien renkaiden eroja. Työtä tekevät renkaat voivat kulua jopa kaksi kertaa niin paljon kuin vapaasti pyörivät. Nyrkkisääntö on, että kun kulumaero ylittää kaksi millimetriä, on aika vaihtaa renkaiden paikkaa keskenään. Usein riittää, että vaihto tehdään kerran talvessa.

Katso myös

Mopot ja sähköiset liikkumisvälineet poliisin ja Traficomin kevätsyynissä

Poliisi valvoo ensi viikonloppuna 24.-26.5. koko maassa kaksipyöräisten ajoneuvojen rakennetta ja kuntoa, kuljettajien ajokuntoa, suojakypärän …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x