Suomen kielen selvityshenkilön raportista käy ilmi, että aktiivisia toimia kaivataan, jotta kielen elinvoimaisuus ja kehittyminen turvataan yhteiskunnan kaikilla aloilla.
Selvityksessä tarkastellaan suomen kielen tilannetta muun muassa asenneilmapiirin, koulutuksen, palvelujen ja julkishallinnon kielen, säädöskielen, sekä työpaikoilla, arjessa ja vapaa-ajalla käytetyn kielen osalta. Selvityksessä on arvioitu myös suomen kieltä tukevia viranomaisrakenteita. Suomen kielen asemaa tarkastellaan kahdesta näkökulmasta, voiko Suomessa elää täysipainoista elämää suomen kielellä palveluiden saatavuuden ja koulutuksen suhteen, sekä miten toteutuu maahanmuuttajien pääsy osalliseksi suomen kieleen.
Suomen kielen asemaa arvioitiin hyväksi. Englannin kielen käytön laajeneminen erityisesti korkeakouluissa aiheuttaa kuitenkin huolta, koska se luo painetta englannin käytön laajenemiseen muutoinkin yhteiskunnassa.
Selvityksessä esitetään useita suosituksia suomen kielen elinvoimaisuuden turvaamiseksi eri toimijoille. Suosituksia ovat muun muassa:
- Suomenkielisten palveluiden sähköisen seurantajärjestelmän perustaminen
- Digitaalisten palveluiden kielen laadun varmistaminen, muun muassa selkokieltä hyödyntämällä
- Siitä huolehtiminen, että koulutuksesta valmistuvat voivat toimia asiantuntijoina suomeksi
- Mahdollisuuden takaaminen kaikille maahanmuuttajille oppia suomea toisena kielenä ja suomen kielen tuen mallin luominen monikielisille työpaikoille
- Monikielisen koulutuksen ja monikielisten käytänteiden suosiminen yksinomaisen englannin kielen käytön sijaan
- Monikielisen Suomen kielipoliittisen strategian laatiminen
Laadittu raportti perustuu 250 asiantuntijan kuulemisiin ja haastatteluihin. Käytettävissä on ollut myös verkkokyselyvastauksia ja muuta aineistoa.