Minkä ikäisenä taidot ovat terävimpiä

Ajattelu luistaa nopeimmin nuorena, kun taas monien muiden henkisten taitojen huippu saavutetaan myöhemmällä iällä.

Monet uskovat, että ikä tekee ihmisestä viisaamman. Psychological Science -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan eri henkiset toiminnot ovat terävimmillään jo nuoressa iässä, minkä jälkeen ne alkavat hiipua.

Missä tahansa iässä ihmiset ovat parhaita joissakin asioissa ja huonompia joissakin muissa asioissa ja jotkin taidot puolestaan pysyvät samanlaisina, tutkija Joshua Hartshorne on selvittänyt.

Tutkimuksessa analysoitiin 50 000 ihmisen kognitiivisissa testeissä saatuja tuloksia. Alla eriteltyinä muutamia alueita.

Ihmisen ajatus luistaa ripeimmin 18-19-vuotiaana. Tuolloin aivot pystyvät prosessoimaan asioita nopeammin kuin myöhemmin elämässä. Ajatuksenjuoksu hidastuu selvästi heti kyseisen iän jälkeen.

Lyhytkestoinen muisti on parhaimmillaan noin 25-vuotiaana ja hiipuu vasta 35 vuoden rajapyykin jälkeen.

Visuaalinen työmuistimme on parhaimmillaan, kun olemme noin 25-vuotiaita. Puolestaan numeroita muistamme parhaiten noin 35-vuotiaina.

Tunneäly ja verbaalinen lahjakkuus. Tunneälyn kehittyminen ottaa aikansa. Ihmiset pystyvät lukemaan toistensa tunteita herkimmin 40-60-vuotiaina. Verbaalinen lahjakkuus on parhaimmillaan vasta 50-60-vuotiaina.

Katso myös

Masennuksesta annetaan yleisesti harhaanjohtavaa tietoa

Ihmisille tarjotaan yleisesti harhaanjohtavaa tietoa masennuksesta, kertoo Turun yliopiston ja Taideyliopiston tuore tutkimus. Tutkijoiden mukaan …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x