Aluehallintovirastoihin tehdyt sosiaali- ja terveydenhuollon kantelut ovat lisääntyneet 2020-luvulla. Vuonna 2024 aluehallintovirastoihin tehtiin 4406 sosiaali- ja terveydenhuollon kantelua. Kanteluista 1650 koski sosiaalihuoltoa ja 2756 terveydenhuoltoa.
Terveydenhuollon kanteluiden yleisin aihe oli hoidon tai palvelun laatu. Muita yleisempiä syitä olivat palvelun saatavuus, hoitoon pääsy, lääkehoito tai muu hoito- tai menettelytapavirhe. Sosiaalihuollon osalta yleisimmät kantelun aiheet olivat hoidon tai palvelun laatu, epäasiallinen kohtelu ja päätöksenteko.
Aluehallintovirastot ratkaisivat viime vuonna 5347 kantelua. Sote-kanteluista lähes puolet siirrettiin hyvinvointialueille tai yksityisille palveluntuottajille muistutusmenettelyyn. Muistutusmenettelyyn siirretään tapauskohtaisen harkinnan perusteella esimerkiksi kohteluun ja käytökseen liittyviä kanteluita. Kantelun käsittely perustuu asiakirjaselvityksiin. Aluehallintoviraston käytettävissä olevin keinoin ei voida jälkikäteen selvittää, mitä keskustelu- ja vuorovaikutustilanteissa on tosiasiallisesti tapahtunut, eikä käytyjen keskustelujen sisältöä ja sävyä. Tästä syystä näiden kanteluiden osalta muistutusmenettely on nopein ja tehokkain tapa käsitellä asia.
Viranomaisvalvonnassa keskitytään kanteluiden osalta merkittävimpiin epäkohtiin ja ongelmiin, joissa asiakas- tai potilasturvallisuus on vakavasti vaarantunut. Esimerkiksi lainvastaiset rajoitustoimenpiteet tai tilanteet, joissa oikeusturvan katsotaan olennaisesti vaarantuneen, käsitellään aluehallintoviraston hallintokanteluprosessissa.