Netinkäytöstä puolet kulkee matkaviestinverkon kautta

Suomalaisten datan käyttö jakautuu kohtalaisen tasaisesti matkaviestinverkon ja kiinteän verkon välille. Muissa kiinteän verkon tiedonsiirtoa tilastoivissa maissa kiinteän verkon suhteellinen osuus on merkittävästi suurempi. Suomi onkin pitkään ollut kansainvälisesti vertailtuna mobiiliverkon tiedonsiirron suurkuluttaja, ja mobiiliverkot ovat maassamme kattavasti saatavilla.

5G-mobiiliverkon sadan megan peitto on kasvanut nopeasti alkuvuoden aikana. Kesäkuun lopussa verkko oli saatavilla jo 76 prosenttiin kotitalouksista. Traficomin teleyrityksiltä keräämien tietojen mukaan suomalaisten datankäyttö jakautuu melko tasaisesti matkaviestinverkon ja kiinteän verkon liittymien välillä.

– Vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla arviolta 47 prosenttia datankäytöstä tapahtui mobiililiittymien ja 53 prosenttia kiinteän verkon liittymien kautta. Luvut perustuvat arvioon, koska kiinteän verkon tiedonsiirron mittaus ei ole suoraviivaista, kertoo erityisasiantuntija Elina Pallas.

Liittymäkohtaisissa tiedonsiirtomäärissä on myös merkittävää vaihtelua käyttäjien tarpeiden mukaan. Kokonaisuudessaan alkuvuonna 2021 suomalaista kohden dataa käytettiin yli 115 gigatavua kuukaudessa.

Kansainvälisesti vertailtuna suomalaisten datankäyttö näyttää varsin mobiilipainotteiselta. Esimerkiksi Tanskassa mobiiliverkon osuus tiedonsiirrosta oli vuoden 2020 jälkipuoliskolla noin 12 prosenttia ja Saksassa ja Isossa-Britanniassa jäätiin viiden prosentin tuntumaan. Suomessa mobiililiittymien datan käyttöä ei tyypillisesti ole rajoitettu toisin kuin yleisesti muissa maissa, ja monessa suomalaiskodissa on käytössä vain mobiiliyhteys. Matkaviestinverkot ovat maassamme myös kattavasti saatavilla.

5G-mobiiliverkko leviää vauhdikkaasti

Ideaaliolosuhteissa vähintään 100 megan latausnopeuteen yltävä 5G-verkko oli kesäkuun lopussa saatavilla jo 76 prosenttiin suomalaisista kotitalouksista. Kasvu on ollut varsin vauhdikasta, sillä puoli vuotta aiemmin verkko ylsi 67 prosenttiin kotitalouksista. Maapinta-alasta verkko kattoi nyt viisi prosenttia. 4G-verkon tilanne ei ole muuttunut merkittävästi aiemmasta, vähintään 100 megainen 4G-verkko kattoi 93 prosenttia kotitalouksista ja 18 prosenttia maapinta-alasta.

5G-verkkoa on rakennettu ensimmäisenä tiheimmin asutuille alueille. Kotitalouksista 45 on jo kolmen ja 62 prosenttia kahden operaattorin 5G-mobiiliverkon alueella. Erityisesti suurimmissa asutuskeskuksissa on saatavilla useamman operaattorin verkkoa, sillä 5G-verkot ovat pitkälti päällekkäisiä. Uusia kuntia tulee jatkuvasti 5G-verkon kattavuuden piiriin. Vähintään yksi 5G-tukiasema löytyi jo yli 160 kunnasta.

Nopean 5G-verkon rakentumisen odotetaan vaikuttavan myös tiedonsiirtomääriin. Kuluttajakäyttö kasvaa jatkossakin sekä kiinteissä että mobiileissa liittymissä. Merkittävintä kasvua odotetaan kuitenkin yrityspalveluista ja infran digitalisoitumisesta, esimerkiksi koneiden välillä tapahtuvasta machine-to-machine-tiedonsiirrosta ja liikenteen uusista digitaalisista innovaatioista sekä automatisaatiosta. Uudet innovaatiot asettavat myös uudenlaisia vaatimuksia verkkojen nopeuksille, viiveille ja kattavuudelle.

Tiedot perustuvat Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin teleyrityksiltä sekä muista lähteistä keräämiin tietoihin.

Katso myös

Hyvinvointialueille ei uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025

Yksikään hyvinvointialue ei saa uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025. Hyvinvointialueet voivat kuitenkin jatkaa aiempia investointihankkeita normaalisti, …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x