Melkein geisha on kokoelma kiinnostavia, hurmaavia ja outoja tositarinoita Japanista ja japanilaisista. Minna Eväsoja avaa kiotolaista elämänmenoa sekä siihen osallistuneena estetiikan jatko-opiskelijana että ulkopuolisena gaijinina. Perinteisen japanilaisen teekoulun käynyt ja Japanissa parin kymmenen vuoden aikana useaan otteeseen asunut kirjailija kattaa lukijan eteen niin maan uskomattoman kauneuden kuin sen haavoittuvaisuuden ja riettaudenkin. Eväsoja on Helsingin yliopiston japanilaisen estetiikan dosentti sekä sairaan- ja terveydenhoitaja.
Japanissa Eväsoja yksin asuvana korkeakoulutettuna nuorena naimattomana naisena herättää ennakkoluuloja. Hän saakin lukemattomia neuvoja niin vuokraemännältään ja naapureiltaan kuin opettajiltaan ja ystäviltään. Neuvot koskevat muun muassa roskien lajittelua, vuodevaatteiden oikeaoppista tuuletusta, erilaisiin tilanteisiin sopivia lahjoja ja sopivia harrastuksia hyvän perheen tytölle.
Japanin vuodet opettavat Minna Eväsojalle muun muassa, että nuhakuume ei ole sairaus ja ettei jatko-opiskelija voi sanoa opettajalleen ”ei” missään tilanteessa. Hän huomaa, että raskaana oleminen on naiselle lähes täysipäiväistä työtä ja että japanilainen mies pelkää eniten vaimoa, sitten ukkosta ja kolmanneksi vieraita täti-ihmisiä.
– Jouduin Teemestarin Vaimon puhutteluun tunteiden näyttämisestä. Minua saattoi kuulemma lukea kuin avointa kirjaa, ja hän kehotti minua pitämään tunteet sisällä ja pysymään tyynenä kaikissa tilanteissa, vaikka maa ratkeaisi alta, kertoo Minna Eväsoja
Kun Koben suuri maanjäristys vuonna 1995 tuhoaa kaupungin lähes kokonaan, saa Eväsoja todistaa, kuinka japanilaiset säilyttävät tyyneytensä. Kirjassa on mukana myös sellaisia tarinoita, joissa kulissit sortuvat ja japanilaiset päästävät tunteensa valloilleen.
Melkein geisha – Hurmaava ja hullu Japani – 239 sivua – Ovh 33 €
- Miten influenssan ja koronan erottaa toisistaan - 3.10.2024
- Luistonesto ja ajonhallinta säästävät renkaita - 30.9.2024
- Karkkipäivien ei pitäisi kuulua nykyaikaan - 17.8.2024