Auton ilmastointia kannattaa käyttää myös talvisin

Ilmastoinnista tulee mieleen kesä ja kuuman auton viilentäminen. Ilmastointia on hyvä käyttää talvisinkin, jotta se pysyy kunnossa. Auton ikkunat eivät huurru niin helposti ilmastoinnin ollessa päällä. Myös raitisilmasuodatin pitäisi olla kunnossa.

Automaattisen ilmastoinnin voi pitää päällä aina. Monissa autoissa automatiikka estää ilmastoinnin toimimisen pakkasella, mutta ilmastointilaite käynnistyy, kun auto on jonkin aikaa esimerkiksi lämpimässä parkkihallissa.

– Ilmastointilaitteen talvikäytön välitön hyöty on, että ikkunoiden huurtuminen kylmällä säällä vähenee. Ilmastointilaite kuivattaa autoon sisälle tulevaa ilmaa ja samalla poistaa kosteutta auton sisältä, sanoo autohuollon päällikkö Pekka Alanko.

Ilmastointi ei välttämättä lähde toimimaan itsestään parkkihallista poistuttaessa, mutta jos automaatti-ilmastoinnilla varustetun auton lämmityslaitteen laittaa hetkeksi huurteenpoistoasentoon, kompressori käynnistyy, mikäli auton järjestelmä sen muiden olosuhteiden puolesta sallii. Manuaalisella ilmastoinnilla varustetuissa autoissa käyttäjä saattaa joutua vielä erikseen laittamaan ilmastoinnin päälle AC-katkaisijasta.

Säännöllinen käyttö estää ilmastointilaitteen jumiutumisen

Ilmastointilaitteen käyttäminen säännöllisesti myös talviaikaan pitää laitteen paremmassa kunnossa ja auttaa välttämään käyttämättömyydestä johtuvat huoltotarpeet.

– Lyhytaikainenkin ilmastointilaitteen käyttäminen laittaa laitteen öljyt liikkeelle ja voitelee kompressoria ja tiivisteitä. Tämä estää laitteen jumiutumisen ja tiivisteiden kuivumisen, jolloin laite pysyy paremmin kunnossa, Alanko kertoo.

Ilmastointilaite on joka tapauksessa syytä huollattaa muutaman vuoden välein. Huollossa vanha kylmäaine poistetaan järjestelmästä, minkä jälkeen järjestelmä alipaineistetaan kosteuden poistamiseksi. Tämä auttaa ehkäisemään korroosiota. Tyhjennyksen ja alipaineistuksen jälkeen kylmäaine jälleen täytetään ja järjestelmään lisätään öljyä.

Myös auton sisäilmansuodattimen kuntoon kannattaa kiinnittää huomiota. Suodatin on hyvä vaihtaa, jos edellisestä kerrasta on kulunut yli vuosi. Tukkeutunut ja tai kostea sisäilmansuodatin heikentää ilman kiertoa auton sisällä, jolloin ikkunat huurtuvat helpommin. Toimiva suodatin poistaa katupölyä ja siitepölyä auton sisäilmasta.

Katso myös

Pyöräilijä – opettele väistämissäännöt

Kevään eteneminen tuo koko ajan lisää pyöräilijöitä liikenteeseen. Turvallisen liikkumisen varmistamiseksi sekä autoilijoiden että pyöräilijöiden …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x