Suomi sosiaaliturvan EU/ETA -alueen sähköiseen tiedonvaihtoon

EU/ETA -maat ovat siirtymässä sähköiseen tiedonvaihtoon maasta toiseen liikkuvien henkilöiden sosiaaliturvaetuuksien käsittelyssä. Tätä varten sosiaaliturvalaitokset ottavat käyttöön niin sanotun EESSI-järjestelmän.

EESSI-järjestelmän (Electronic Exchange of Social Security Information) tavoite on sujuvoittaa tiedonkulkua sosiaaliturvasta vastaavien viranomaisten välillä ja nopeuttaa kansalaisten sosiaaliturvaoikeuksien toteuttamista. Järjestelmä otetaan käyttöön EU/ETA -maissa vaiheittain.

Tapaturmavakuutuskeskus (TVK) on ottanut Suomessa EESSI-järjestelmän ensimmäisenä käyttöön. Tapaturmavakuutuskeskus liittyi sähköiseen tiedonvaihtoon työtapaturma- ja ammattitautikorvauksien osalta joulukuun alussa 2019. Myöhemmin järjestelmä otetaan käyttöön myös muilla sosiaaliturvan aloilla.

Etuuksien käsittely maiden kesken sujuvoituu

Sähköinen tietojenvaihto nopeuttaa sosiaaliturvaetuuksien käsittelyä ja maksua. Lisäksi se varmistaa tietojen tietoturvallisen käsittelyn.

EESSI-järjestelmässä on sosiaaliturvaetuuksia varten toisiaan vastaavat sähköiset sanomat kaikilla EU-alueen kielillä. Näin varmistetaan, että tietoa käsitellään yhdenmukaisesti ja yhteisesti sovittujen käytäntöjen mukaisesti.

Noin 15 000 sosiaaliturvaa toimenpanevaa organisaatioita 32 maassa siirtyy vaiheittain käyttämään järjestelmää, jolla korvataan nykyinen paperilla tapahtuva tiedonvaihto. Käytännössä joudutaan ylläpitämään rinnakkain sekä paperilomakkeiden että sähköisen järjestelmän käyttöä, kunnes kaikki järjestelmään kuuluvat maat ovat ottaneet EESSI:n käyttöön.

Katso myös

Julkisen talouden meno- ja tulorakennetta on korjattava

Julkisen talouden vahvistamistarve seuraavalla kahdella hallituskaudella on merkittävä. Meno- ja rakennekartoitus sekä verokartoitus osoittavat, että …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x