Renkaiden oikeanlainen säilytys pidentää niiden käyttöikää

Renkaiden kuntoon vaikuttaa myös niiden säilytys. Vääränlainen säilytys lyhentää renkaiden käyttöikää. Kun renkaista pitää hyvää huolta, ne pysyvät turvallisina ja käyttökelpoisina pidempään.

Rengashotellipalvelua käytettäessä säilytys on helppoa, mikäli ei vaihda itse renkaita. Palveluiden hinnassa ja sisällössä voi olla isojakin eroja. Hinnat vaihtelevat myös alueittain. Eri palveluntarjoajat sisällyttävät palveluun eri asioita.

Renkaiden säilytyspaikan olosuhteiden tulee olla renkaille sopivat. Jotta renkaat pysyisivät säilytyksen aikana mahdollisimman hyvässä kunnossa kannattaa huomioida seuraavat seikat:

  • Varaston lämpötilan tulisi olla vähemmän kuin 25 astetta, alle 15 astetta. Mikäli lämpötila on yli 25 tai alle 0 astetta, kumin ominaisuudet voivat heikentyä ja renkaan käyttöikä lyhentyä.
  • Tarkasta myös, onko renkaiden säilyttäminen esimerkiksi häkkivarastossa sallittua taloyhtiössäsi. Se voi olla paloturvallisuussyistä kielletty, sillä renkaiden palamisesta syntyy myrkyllistä ja paksua savua, joka hidastaa pelastustöitä.
  • Renkaiden täytyy olla suojassa suoralta auringonvalolta ja voimakkaalta keinovalolta. UV-säteily heikentää renkaan ominaisuuksia.
  • Renkaita ei saa säilyttää kosteassa paikassa eikä alttiina sateelle tai roiskeille. Erityisen tärkeää on estää renkaita joutumasta lyhyeksikään aikaa kosketuksiin liuottimien, öljyjen tai rasvojen kanssa.
  • Renkaisiin ei saa kohdistua puristusta, jännitystä tai vääntöä. Ne aiheuttavat pitkäaikaisen varastoinnin aikana muodonmuutoksia, joiden kohdalta rengas voi paineistettaessa murtua.

Vaihdon yhteydessä on hyvä tarkistaa kesä- ja talvirenkaiden kunto

Renkaiden tarkistuksessa varmistetaan riittävä urasyvyys ja renkaiden tasainen kuluneisuus, sekä laitetaan ilmanpaineet kohdalleen automallin suositusten mukaan. Säilytykseen meneviin talvirenkaisiin on hyvä laittaa hieman normaalia suurempi ”säilytyspaine”. Nastarenkaista tulee tarkistaa, että nastoja ei ole irronnut liikaa. Lisäksi renkaiden ikä tulee tarkistaa. Renkaan kyljestä selviävä ikä vaikuttaa ajo-ominaisuuksiin ja jarrutusmatkaan. Jos ikä lähentelee renkaissa 10 vuotta, eivät ne enää vastaa ominaisuuksiltaan uudempia renkaita, vaikka urasyvyys olisikin riittävä.

Kolikkotesti mittaa urasyvyyden

Renkaiden urasyvyyden voi mitata klassisella kolikkotestillä. Kuluneisuus mitataan renkaan keskeltä pääurien kohdalta ja apuvälineeksi sopii kahden euron kolikko. Kahden euron kolikon hopean värinen reunus on noin 4 mm levyinen. Jos kolikon reunus uppoaa kokonaan renkaan uraan on urasyvyys yli 4 mm.

Laki määrittää henkilö- ja pakettiauton kesärenkaiden minimiurasyvyydeksi 1,6 mm. Talvirenkaille lain määrittämä minimiurasyvyys on 3,0 mm. Lain mukaan nastarenkaat on vaihdettava pois maaliskuun loppuun mennessä, mutta niillä ajamista saa jatkaa pääsiäismaanantain jälkeiselle maanantaille, tai niin kauan, kuin keli sitä edellyttää. Tärkeimmät kriteerit renkaiden vaihtamisajankohtaan ovat keli ja oma ajoympäristö. Kitkarenkailla saa ajaa ympäri vuoden, mutta sadekelillä ja kuumalla asvaltilla kitkarengaan ominaisuudet eivät vastaa kesärenkaita.

Katso myös

Vuonna 2030 lähes joka viides auto on täyssähköauto

Autoalan ennusteiden mukaan nykykehityksellä autokannassa on vuonna 2030 hieman alle 800 000 ladattavaa henkilöautoa. Näistä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x