Kohti itseohjautuvaa ajamista

Mercedes-Benzin S-sarja ottaa askeleen kohti itseohjautuvaa ajamista. Auton vakiovarusteisiin kuuluvat aktiivinen jarrutusavustin sekä adaptiivinen hätäjarrutus-, törmäyksenesto-, sivutuuli-, vireystila-, kaarredynamiikka- ja liikennemerkkiavustimet ja ennakoivia matkustajia suojaavia järjestelmiä.

Lisävarusteisen ajoavustinpaketin aktiivinen DISTRONIC-etäisyysvakionopeussäädin ja aktiivinen ohjausavustin auttavat kuljettajaa säilyttämään turvavälin edellä ajavaan autoon ja oikean ajolinjan. Ajonopeus säätyy automaattisesti myös lähestyttäessä kaarretta tai risteystä. Kokonaisuuteen kuuluvat myös aktiivinen hätäpysäytysavustin ja aktiivinen kaista-avustin.

”Lähestymme automaattisen ajamisen tavoitetta määrätietoisemmin ja nopeammin kuin monet uskovatkaan. Uusi S-sarja pystyy tukemaan kuljettajaa huomattavasti paremmin kuin tähän asti saatavilla olleet järjestelmät”, sanoo Mercedes-Benzin Automated Driving and Active Safety -yksikön johtaja, Dr Michael Hafner.

S-sarja ”näkee” ympärilleen

Kamera- ja tutkajärjestelmiensä ansiosta S-sarja ”näkee” ympäröivän liikenteen jopa 250 metrin päähän. Kartta- ja navigointitietoja hyödynnetään auton ajokäyttäytymisen laskentaan.

Uusia tai monikäyttöisempiä vakio- tai lisävarusteisia toimintoja ovat muun muassa:

Aktiivinen DISTRONIC-etäisyysvakionopeussäädin tarkkailee maantie- ja moottoritienopeuksilla etäisyyttä edellä ajavaan ajoneuvoon 0–210 kilometrin nopeusalueella ja varmistaa auton tiellä pysymisen. DISTRONIC myös alentaa esiasetettua nopeutta reitin mutkissa, liittymissä, liikenneympyröissä tai tietullipisteissä. Kun paikka on ohitettu, nopeus kohoaa jälleen liikenne-tilanteen sallimaan oletusarvoon.

Aktiivinen nopeusrajoitusavustin sovittaa ajonopeuden automaattisesti tunnistettujen nopeusrajoitusten mukaiseksi yhdessä COMAND Online -järjestelmän ja DISTRONIC-etäisyysvakionopeussäätimen kanssa. Avustin tunnistaa myös liikennemerkkitelineet ja tietyömerkit.

Aktiivinen kaista-avustin: Kun kuljettaja haluaa vaihtaa kaistaa navigointijärjestelmän tunnistamalla monikaistaisella tiellä 80–180 kilometrin nopeusalueella, hän liikauttaa vilkkuvipua. Anturit tarkistavat 10 sekunnin aikana, onko viereinen kaista vapaa ja lähestyvät ajoneuvot riittävän kaukana sekä tukee kuljettajaa kaistanvaihdossa. Toiminta edellyttää myös riittävän selkeitä kaistamerkintöjä.

Aktiivinen hätäjarrutusavustin jarruttaa autoa ja pysäyttää sen kaistalleen, jos se havaitsee ettei kuljettaja enää osallistu liikkuvan auton ajamiseen, kun aktiivinen ohjausavustin on aktivoitu. Kuljettajaa kehotetaan ääni- ja valomerkeillä laittamaan kädet ohjauspyörälle. Mikäli kuljettaja ei reagoi tai paina jarrua/kaasua, auto pysähtyy, hätävilkut syttyvät, hätäpuhelulinja aktivoituu ja ovien lukitus vapautuu.

Jonoajoavustin: Pysähdykset moottoriteillä ja valtaväylillä ruuhkatilanteissa voivat kestää yli 30 sekuntia. Tällöin auto alkaa automaattisesti seurata edellä liikkuvan jonon liikettä.

Etäpysäköintiavustin: Kuljettaja voi älypuhelinsovellusta käyttäen ohjata auton ahtaisiin pysäköintipaikkoihin ja autotalliin tai niistä pois ollen itse auton ulkopuolella. Auto voidaan ohjata tasku- tai rinnakkaispaikalle ja sekä eteen- että taaksepäin jopa 15 metrin matka. Järjestelmä osaa tunnistaa reitillä mahdollisesti olevat esteet. Järjestelmä toimii kuljettajan henkilökohtaisen Mercedes me-sovelluksen kautta.

Katso myös

Hyytyikö auto pakkasessa – Usein syynä on akku

Auton käynnistymisongelmat pakkasella johtuvat useimmiten ainoastaan akun puutteellisesta kunnossapidosta. Akun elvyttäminen käy helpoiten akkulaturilla, jonka …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x