Uutisotsikot

Suuret purjelaivat eivät saavu Turkuun kesällä

Tall Ships Races -tapahtumaa ei järjestetä Turussa. Tapahtuman omistaja Sail Training International (STI) on sopinut tiistaina 25.5. mukana olevien satamien kesken, että Suomen tämänhetkisten matkustusrajoitusten takia purjealusten saapuminen Turkuun miehistövaihtoineen ja tilaisuuksineen ei ole mahdollista.

Turun kaupunki ilmoitti Suomen rajoitus- ja koronatilanteesta alkuviikolla STI:lle harkittavaksi heidän ratkaisuaan varten. Turun antaman tilannekuvan pääperusteluina ovat valtakunnalliset maahantulo- ja kokoontumisrajoitukset sekä huoli suomalaisten turvallisuudesta.  Tapahtuma oli tarkoitus järjestää Turussa Aurajokivarressa 5.-8.7.2021.

Turun kaupunki on lähettänyt STI:lle kaupungin tartuntatautilääkäri Jutta Peltoniemen lausunnon, jonka mukaan tapahtuman järjestäminen on nykyisessä globaalissa koronavirustilanteessa liian suuri uhka Turun väestölle. Lausunnossa kuvataan selkeästi kaikki syyt, jotka estävät tapahtuman järjestämisen Turussa heinäkuussa 2021.

– Mikäli Suomeen ja Turkuun tulisi Tall Ships Races 2021 tapahtumassa noin tuhat ulkomaan kansalaista lyhyellä aikataululla, asettaisi se erityisiä haasteita ja uhkia alueen terveysturvallisuudelle. Maahantulijat tulisivat tapahtumaan laajalti eri puolilta maailmaa ja valtaosa heistä olisi nuoria aikuisia, joita ei ole kattavasti vielä rokotettu, toteaa Peltoniemi lausunnossaan.

Suurimpana huolena onkin miehistöjen ja vaihtomiehistöjen mukana mahdollisesti matkustava koronavirus. Kesän 2021 Tall Ships Racesin kaikki isäntäsatamat sijaitsevat maissa, joissa koronaviruksen ilmaantuvuus on huomattavasti Suomen ilmaantuvuutta suurempaa. Rajavalvontaan ja itse tapahtumaan liittyvien määräysten ja rajoitusten vuoksi terveysturvallisuutta maahantulijoiden osalta ei pystytä turvaamaan näin suuressa tapahtumassa.

Aiempina vuosina Tall Ships Races on kerännyt päivittäin yli 100 000 vierailijaa jokirantaan. Tällaisen yleisötapahtuman toteuttaminen terveysturvallisesti ei ole mahdollista, vaikka yleisötilaisuusrajoitukset hieman kevenisivätkin heinäkuussa.  Toteutuessaan tämän mittaluokan tapahtuma voisi vaarantaa Turun, Turun lähialueen ja jopa koko Suomen asukkaiden terveyden rokotuskattavuuden ollessa vielä riittämätön.

Valtioneuvosto päätti 20.5.21, että maahantulon rajoituksia jatketaan 15.6.2021 asti, koska koronapandemia jatkuu edelleen, eikä riittäviä toimenpiteitä rajoitusten korvaamiseksi ole vielä käytössä. Tämän vuoksi sekä virusmuunnosten leviämisen ehkäisemiseksi sisärajavalvontaa ja ulkorajaliikenteen rajoituksia on Suomessa jatkettu.

Katso myös

Veneväylä saadaan sulkea Kirjalansalmen sillan työsillalla rakennustöiden ajaksi

Väylävirastolle on annettu lupa yhtenäisen työsillan rakentamiseen Vapparn-Harvaluoto-veneväylän poikki Kirjalansalmessa. Luvan myötä veneväylä voidaan pitää …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x