Rokuan kansallispuisto kunnostetaan

Rokua on yksi Suomen pienimmistä kansallispuistoista, mutta kansallispuiston pinta-ala on laajentunut virallisesti joulukuun aikana 1 000 hehtaarista 1 500 hehtaariin. Ennen Utajärven ja Vaalan alueella sijainnut kansallispuisto kurottaa nyt myös Muhoksen kunnan puolelle. Rokualla kansallispuiston raja on tuotu lähemmäs matkailupalvelujen ydinaluetta.

Rokua Geopark -alueella käynnistetään ensi vuonna laaja ulkoilureittien uudistamis- ja kunnostamistyö. Töitä tehdään Oulujokilaakson Tervareitistöllä, Rokuan reiteillä sekä Vaalan Kutujoen reitistöllä ja Oulujärven retkeilyalueella.

– Kansallispuisto laajenee erityisesti kohti pohjoista. Tämä on hyvä asia luonnon kannalta.  Laajentumisosien maasto ei ole niin herkkää kulumiselle kuin kansallispuiston vanha ydin. Voimme siis nyt kehittää kansallispuiston retkeilypalveluja alueille, joissa luonto kestää kävijäpainetta paremmin, kommentoi puistonjohtaja Saara Airaksinen Metsähallitukselta.

Kansallispuiston ja Oulujokilaakson reittejä kohennetaan

Laajentuneen kansallispuiston reitistöä selkeytetäänja kehitetään tulevan vuoden aikana. Maasto-opastusta parannetaan ja taukopaikkoja kunnostetaan. Alueen maastopyöräreitistöä monipuolistetaan uusilla reittiyhteyksillä, joissa käytetään hyväksi vanhoja polkupohjia. Tervareitistöllä uusitaan pitkoksia ja taukopaikkoja ja reitin viitoitusta uusitaan. Myös Kutujoen taukorakenteita uudistetaan.

– Ulkoliikunnan kysyntä on lisääntynyt ja monipuolistunut voimakkaasti viimeisten vuosien aikana. Tehtävillä toimenpiteillä vahvistetaan Rokua Geopark -alueen retkeilytarjontaa ja reitistön kytkeytymistä voimakkaammin osaksi Oulun kaupungin reittiverkostoa. Visiomme on, että Tervareitistö toimii tulevaisuudessa entistä tehokkaammin kaupungista maaseudulle ja luontoon johtavana reittinä, kommentoi toimitusjohtaja Vesa Krökki Humanpolis Oy:stä.

Reitistötöille on myönnetty merkittävä rahoitus Pohjois-Pohjanmaan ELY -keskuksesta, Maaseuturahastosta. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 656 000 euroa, josta Maaseuturahaston osuutta on 70 % ja loput 30 % jäävät alueen kolmen kunnan ja Metsähallituksen omarahoitusosuudeksi. Hanketta hallinnoi Muhoksen, Utajärven ja Vaalan kuntien aluekehitysyhtiö, Humanpolis Oy, Metsähallitus toimii hankkeessa osatoteuttajana vastaten Rokuan kansallispuistossa tehtävistä kehittämistoimenpiteistä.

Rokuan talvimaisemia Pookivaaran tornista ihaltuna. (kuva Eeva Makinen)

Katso myös

Turun Pernossa tapahtunutta puukotusta tutkitaan kahtena murhan yrityksenä

Turun Pernossa toukokuun alkupuolella tapahtuneen väkivallanteon esitutkinta on edennyt. Tilanteessa kahta aikuista miestä lyötiin teräaseella …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x