Katukaivojen roskat päätyvät puhdistamattomina vesistöihin

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY tuo pääkaupunkiseudun kaduille värikkäitä kaivonkansitarroja, jotka kiinnittävät huomiota roskaantumiseen ja huleveden reitteihin. Hulevettä eli sade- ja sulamisvettä ei yleensä puhdisteta, vaan se päätyy sellaisenaan katukaivosta lähimpään vesistöön. Niinpä maahan tai katukaivoon heitetty roskakin kulkee huleveden mukana luontoon.

Mahanpuruja muovista -kampanjassa hulevesikaivojen ritiläkansien ympärille kiinnitetään värikkäät tarrat. Tarrassa kalalla on kita auki, mikä muistuttaa siitä, että kaivoon joutuva roska voi päätyä jopa kalan suuhun. Roskan reitti voikin olla ihmisen kädestä katukaivoon ja sieltä huleveden mukana virraten läheiseen puroon ja edelleen mereen. Roskat voivat kulkeutua kauaskin lähtöpaikoistaan.

Pidä Saaristo Siistinä ry kartoitti kesällä 2022 katukaivoista löytyviä roskia Helsingissä, Lahdessa ja Turussa. Kaivoihin asennettiin kahden kuukauden ajaksi suodattimia. Lähes 80 prosenttia suodattimista löytyneistä roskista oli muovia, ja yleisin roska oli tupakantumppi. Tumpit ovat muovia, joka ei maadu, vaan hajoaa mikromuoviksi. Oikea paikka tumpeille olisikin sekajäteroskis. Kaivosuodattimista löytyi myös mm. ruokapakkausten muovikääreitä, lasinsiruja ja purkkaa.

– Roskaantumista on yksinkertaista estää laittamalla roskat oikeisiin roskiksiin. Toimiva jätehuolto on avainasemassa roskaantumisen hillitsemisessä, mutta yksin sen avulla ei voida vähentää välinpitämättömyydestä tai tietämättömyydestä johtuvaa roskaamista, toteaa HSY:n ympäristöasiantuntija Marika Visakova. Roskat, kuten tupakantumpit, eivät mystisesti katoa, jos ne heitetään maahan tai hulevesikaivoon. Roskat päätyvät huleveden mukana luontoon, ja muovi pilkkoutuu edelleen mikromuoviksi. Sitä on käytännössä mahdotonta poistaa luonnosta, jatkaa Visakova.

Kalatarroja voi nähdä Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa. Helsingissä tarroja on Lauttasaaressa, Jätkäsaaressa, Kalasatamassa, Kampissa sekä Töölönlahden ja Ateneumin ympäristössä. Espoossa kalatarroja näkee Leppävaarassa, Otaniemessä, Tapiolassa, Matinkylässä ja Espoonlahdessa. Vantaalla tarrat ovat Tikkurilan ympäristössä. Kauniaisissa tarroja onkeskustan alueella. Kampanjassa on mukana myös muita kaupunkeja ympäri Suomen.

Katso myös

Poliisi tutkii Helsingin keskustassa tapahtunutta ampumistapausta

Helsingin poliisin rikostutkintayksikkö on tutkinut Helsingin keskustassa 26.4. osoitteessa Antinkatu 1 noin kello 04 tapahtunutta …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x