Hammashoidossa Ilokaasu auttaa

Ilokaasu on etuihinsa nähden verraten vähän käytetty apu hammashoidossa. Hoitomuodosta hyötyvät sekä lapset että aikuiset. Pelkopotilaita ilokaasu on innostanut hoidattamaan vuosikymmeniäkin hoitoa vailla olleita hampaita. Silti tietämättömyyttä ja ennakkoluuloja on. Ilokaasusedaatio on myös verrattain kustannustehokas hoitomuoto.

Etenkin synnyttäneet naiset höristävät korvia, kun puhe kääntyy ilokaasuun. Synnytyksessä kivun lievityksen lisukkeena käytetty ilokaasu on tuonut monelle tilapäisen huonon olon. Syynä on usein liian voimakas ja nopeasti annosteltu seos. Synnytystilanteessa ei ole mahdollisuutta lähteä titraamaan jokaiselle henkilökohtaista pitoisuutta.

Annostelu on tarkkaa puuhaa. Ensin potilas hapetetaan kunnolla ennen kuin ilokaasuseosta annetaan yhdessä hapen kanssa. Nenähengityksen sujuessa rauhallisesti alkaa 10 %:n lisäyksillä ilokaasun anto. Suurimmalla osalla 30 % pitoisuus on riittävä, hyvä olo ja miellyttävä lämmöntunne virtaavat kehoon.

Ilokaasu eli typpioksiduuli aiheuttaa itsessään pienen pintapuudutuksen limakalvoon, joten varsinaisen puudutusneulan pistos tuntuu hieman vähemmän. Aine myös heikentää nielu- ja yökkäysrefleksiä ja joissain tapauksissa sammuttaa sen jopa tyystin. Hoitomuoto mahdollistaa laajat toimenpiteet, kuten juurihoidot ja hampaiden poistamiset.

Ilokaasuhoidosta ovat eniten innostuneet keski-ikäiset miehet, joiden keskuudesta löytyy hammaslääkärikammoisin väki. Usein taustalla kummittelee karu kokemus hammashoidosta lapsuudessa. Monelle lapsipotilaalle ilokaasuhoito on suoranainen elämys. Nenämaskin laittaminen on lapselle lähtökohtaisesti jännää.

Muissa maissa tuttu juttu

Jo 1800-luvulla keksitty aine lukeutuu maailmalla ja etenkin Yhdysvalloissa hammashoidon peruslääkehoitojen piiriin siinä missä puudutuskin. Pohjoismaissa Tanskassa käytetään ilokaasua eniten. Ilokaasun käyttö hammashoidon osana ei ole kovin yleistä Suomessa. Suomi on kivunhoidossa varsin varovainen maa, ehkä tietämättömyyden vuoksi.

Taustatietoa
– Ilokaasu eli typpioksiduuli on hyvä matalan kynnyksen vaihtoehto esimerkiksi pelkopotilaille tai henkilöille, joilla on alhainen kipukynnys.
– Ilokaasusta toipuu nopeasti ja se on hellävarainen keholle.
– Nielu- ja yökkäysrefleksien heikkeneminen mahdollistaa suuremmatkin hammasoperaatiot. Kontrollin tuntu tuo turvaa etenkin pelkopotilaille.
– Ilokaasusedaatio on hyvä ja turvallinen keino vähentää ahdistusta ja stressireaktioita sekä helpottaa yhteistyötä potilaan kanssa.
– Ilokaasu on kevyt sedatiivi, josta ei jää krapulaa eikä pitkäkestoisia vaikutuksia, kuten melkein kaikista muista sedatiiveista ja se sopii lähes kaikille.

Katso myös

Lääkkeiden säilyvyys heikentyy kuumassa

Valtaosa lääkkeistä tulisi säilyttää huoneenlämmössä eli vähintään alle 25 asteessa. Liian kuumassa tablettien ulkonäkö ei …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x