Tappajaetanan torjunta-aika on nyt

Espanjansiruetana on kaikkiruokainen otus, joka syö painonsa verran vuorokaudessa eli noin 10 g ravintoa. Se syö lähes kaikkia kasvilajeja, kuollutta kasvinainesta sekä kuolleita eläimiä ja lajitovereitaan, minkä vuoksi se on saanut kansanomaisen nimityksen tappajaetana. Kuolleiden lajitovereiden tai muiden raatojen syöminen ei kuitenkaan ole etanoilla erityisen harvinainen piirre. Espanjansiruetanat ovat kotoisin kuivilta seuduilta Etelä-Ranskasta eikä niillä juurikaan ole vihollisia Suomessa. Isot espanjansiruetanan esiintymät ovat aiheuttaneet suuria tuhoja viljelyksille muualla Euroopassa ja Suomessa Ahvenanmaalla.

Espanjansiruetanat kannattaa kerätä alkukesällä ennen kuin ne ehtivät munia. Espanjansiruetana on Suomessa sidoksissa kulttuuriympäristöihin ja se leviää uusille elinpaikoille lähinnä maa-aineksen tai puutarhakasvien siirron mukana. Yksi etana voi edetä yön aikana jopa 50 m:n matkan. Laji on taloudellisesti merkittävä viljely- ja puutarhakasvien tuholainen. Aikuiset espanjansiruetanat kuolevat Suomessa talvella, mutta munat ovat talvehtimiskykyisiä.

Viljelyksille ja kaupunkiluonnolle erittäin haitallinen vieraslaji espanjansiruetana on lähtenyt liikkeelle talven jälkeen. Talvehtineet yksilöt ovat lisääntymiskykyisiä aikuisia, jotka etsivät kumppania. Tarpeen vaatiessa espanjansiruetanat voivat lisääntyä yksinkin, sillä sama yksilö voi toimia sekä koiraana että naaraana.

Paras ajankohta torjua etanoita on juuri nyt ennen kuin ne ehtivät aloittaa muninnan. Koska yksi espanjansiruetana voi kesän aikana munia jopa 400 munaa, ajoissa aloitettu torjunta voi pienentää loppukesän ja ensi vuoden etanamääriä.

– Jos on tiedossa paikkoja, joissa espanjansiruetanoita oli runsaasti viime kesänä, kannattaa nyt tehdä tarkistuskierros ja poimia etanat pois, sanoo vs. kaupunkiekologi Hanna Seitapuro.

Loppukesän etanamääriin vaikuttaa myös kesän sää, sillä etanat munivat ja liikkuvat parhaiten viileällä ja sateisella kelillä. Etanajahtiin kannattaa aurinkoisella säällä lähteä vasta illan hämärryttyä.

Kotipuutarhuri voi tappaa etanat pudottamalla ne kiehuvaan, väljään veteen rapujen tapaan. Kuolleet etanat voi laittaa muovipussissa sekajätteeseen ja kaataa keitinveden viemäriin.

Espanjansiruetanan munat ja nuoret yksilöt leviävät parhaiten kasvien juurten ympärillä olevien multapaakkujen ja maansiirtojen mukana.

– Jos hankkii uusia kasveja tai täyttömaata puutarhaansa, on syytä olla huolellinen ja tarkistaa kasvien ja maa-aineksen puhtaus ja alkuperä, Seitapuro sanoo.

Katso myös

juoko kissa

Juoko kissasi tarpeeksi vettä

Nesteytys on tärkeää, myös kissoille. Kissa on alun perin aavikkoeläin, joka sai tarvitsemansa nesteen ruoasta. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x