Täyssähköautojen, hybridien ja polttomoottoriautojen huolloissa on eroja

Täyssähköauton huollattaminen on yleisesti ottaen edullisempaa kuin bensiini- tai dieselauton. Hybridit puolestaan vaativat lähes samanlaista huoltoa kuin perinteiset polttomoottoriautot. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää sähköauton jarrujen ja alustan kuntoon, sillä sähköautoissa ne voivat kärsiä toisentyyppisistä ongelmista kuin polttomoottoriautoissa.

Siinä missä perinteisessä polttomoottoriautossa on paljon liikkuvia osia ja samalla paljon mahdollista huollettavaa, täyssähköauton moottorissa ja voimansiirrossa liikkuvia osia on vain murto-osa tuosta määrästä. Tämä vähentää huolto- ja korjaustarpeita ja laskee niihin liittyviä kustannuksia, mutta ei kuitenkaan poista niitä täysin.

Suurin ero tulee siitä, että moottoriöljyä ja öljynsuodatinta ei tarvitse vaihtaa, eikä sähkömoottori muutenkaan tarvitse yhtä säännöllistä huoltoa kuin polttomoottori. Samoin vaihdelaatikkoon liittyvät huollot ja korjaukset jäävät pois.

Esimerkiksi jarruja ja ilmastointia tulee kuitenkin huollattaa, ja myös auton sähköjärjestelmät saattavat tarvita huoltoa tai korjausta.

Sähköauton huolto ja korjaus on hyvä teettää ammattilaisella

Hybridiautoissa on polttomoottori ja lisäksi avustava sähkömoottori. Hybridit siis vaativat monia samanlaisia korjauksia ja huoltoja kuin perinteiset polttomoottoriautot. Usein hybridiautojen käynnistimien ja latureiden rakenne on kuitenkin erilainen kuin perinteisessä polttomoottoriautossa. Jos käynnistimeen tai laturiin tulee vikaa, niiden erilaisen rakenteen vuoksi korjaaminen ei ole yhtä suoraviivaista kuin polttomoottoriautoissa.

Täyssähköautojen ja hybridien huollot ja korjaukset kannattaa yleensä teettää asiaan pätevöityneessä autohuollossa. Sähköautojen korjauksessa ja osin huolloissakin toimitaan monesti korkeajännitekomponenttien kanssa. Tällöin huoltoja saavat tehdä vain henkilöt, joilla on siihen asianmukainen koulutus. Turvallisuuden kannalta on myös ehdotonta, että käytössä on oikeat työkalut ja mallikohtaiset ohjeet esimerkiksi auton jännitteettömäksi tekemiseen.

Huomioi jarrujen huolto ja tarkastuta alusta

Täyssähköautoissa ja hybrideissä jarrujen käyttö on merkittävästi vähäisempää, koska monet normaalit jarrutukset tehdään energian talteenotolla, jossa varsinaisia jarruja ei käytetä ollenkaan. Tämä vähentää jarrupalojen ja -levyjen kulumista selvästi, mutta Suomen olosuhteissa jarrujen käyttämättömyys myös helposti aiheuttaa niiden jumiutumista, jolloin kuluma voi olla tavallista nopeampaa.

Auton akkujen tuoma lisäpaino ja huonokuntoisilla teillä ajaminen kuluttavat alustan niveliä ja muita osia enemmän kuin polttomoottoriautossa. Siksi onkin hyvä tarkastuttaa sähköauton alusta säännöllisesti. Samalla varmistetaan, että akkuihin ei ole tullut iskuja alapuolelta.

Katso myös

Vuonna 2030 lähes joka viides auto on täyssähköauto

Autoalan ennusteiden mukaan nykykehityksellä autokannassa on vuonna 2030 hieman alle 800 000 ladattavaa henkilöautoa. Näistä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x