Netissä on tarjolla haitallisia suunhoitotuotteita

Internet tarjoaa runsaasti tietoa terveydestä ja suunhoidosta, mutta netin syövereistä löytyy myös paljon virheellisiä, jopa terveydelle haitallisia suunhoitovinkkejä. Hammaslääkäreiden vastaanotoilla on alkanut näkyvä haitallisten hoitotottumusten seuraukset.

Hammaslääkäri Olli Lintervo kertoo esimerkin hoitoon tulleesta potilaasta, joka kärsi ienvaivoista: ”Syytä aristaviin ikeniin ei löytynyt normaalilla tutkimuksella. Keskustelun kautta ilmeni, että henkilö oli hakenut erilaisia suunhoito-ohjeita netistä. Lisäksi ilmeni, että potilaalla oli diagnosoitu refluksi-tauti, johon ei ollut lääkitystä. Löytämiensä ohjeiden perusteella hän siirtyi käyttämään luontaistuotteina myytäviin fluorittomiin, hampaita valkaiseviin tahnoihin sekä kookosöljyä suun huuhteluun. Samalla hän vaihtoi ruokavalion kasvis-, marja- ja hedelmäpitoiseksi”, Lintervo kertoo.

Potilaille on suuri kynnys kertoa hammaslääkärille tai suuhygienistille suunhoitotottumuksistaan, jos ne pohjautuvat netistä haettuun tietoon. Kun etsitään syytä suussa oleviin ongelmiin, on tärkeää saada kaikki mahdollinen tieto potilaan ruokavaliosta ja suunhoidosta. Kaikki luonnollisetkaan ruoat tai raaka-aineet, eivät ole aina hyväksi suun terveydelle.

Esimerkkitapauksessa ikenien kuntoutus aloitettiin karsimalla suunhoitotuotteet minimiin ja muuttamalla hoitotottumukset tavallisten hoitosuositusten mukaiseksi, hampaiden pesu kahdesti päivässä fluorihammastahnalla. Myös ruokavaliota säädettiin hampaille ja ikenille ystävällisemmäksi sekä aloitettiin refluksi-taudin lääkitys. Myös muut sairaudet on tärkeä ottaa huomioon suunhoidossa, sillä moniin sairauksiin saattaa liittyä suun limakalvo-oireita.

Marja- ja smoothietrendi kuluttaa hammaskiillettä

Tämän päivän trendinä on nauttia runsaasti marjoja ja smoothieita. Nämä muuten elimistölle terveelliset tuotteet eivät ole kuitenkaan tiheään nautittuna hampaiden ystäviä. Myös erilaiset mehudieetit tai sitruunamehun nauttimisen pitkin päivää voivat olla hampaille erittäin haitallisia.

Happamat marjat ja hedelmät liottavat hampaiden pintaa ja pahimmassa tapauksessa koko hammaskiille liottuu pois hampaan pinnalta. Tällöin tuho ulottuu kiilteen alla olevaan kerrokseen, hampaan luuhun, joka on paljon pehmeämpää ja herkempää. Yleistyvä hammasvaiva on kiilteen vaurioitumisesta johtuva hampaiden eroosio.

Luotettavaa tietoa suunterveyden ammattilaiselta

Ihmisten on vaikeaa erottaa netissä liikkuvaa virheellistä tietoa oikeasta tiedosta. Monet jutut on tehty vakuuttavasti ja niissä viitataan useisiin eri tutkimuksiin. Paras oikean tiedon lähde on keskustelu suunterveyden ammattilaisen, hammaslääkärin, suuhygienistin tai hammashoitajan kanssa.

”Yleinen suosituksemme on, että hampaat pestään perusfluorihammastahnalla kahdesti päivässä. Erityisesti jos kärsii herkistä limakalvoista, kannattaa käyttää apteekista saatavia miedompia suunhoitotuotteita”, Lintervo opastaa.

Katso myös

Väsymys töiden jälkeen on yhteydessä vähäisempään liikuntaan

Väsymys töiden jälkeen vaikuttaisi tuoreen tutkimuksen perusteella olevan yksi syy vapaa-ajan liikunnan ja arkiliikunnan puutteeseen. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x