Taloyhtiön putkiremontti on iso hanke

Linjasaneeraus eli tuttavallisemmin putkiremontti on taloyhtiön kallein ja pisin korjaushanke. Putket kuluvat, haurastuvat ja menettävät toimintakykyään ajan kuluessa, jolloin niihin muodostuu tukoksia ja vuotoriski kasvaa. Käyttövesi- ja viemäriputket tulevat elinkaarensa päähän 40-60 vuoden iässä.

Käyttöiän täyttymiseen vaikuttaa putkien materiaalit ja niiden laatu sekä putkiston kunnossapito, mutta myös veden ominaisuudet. Vesijohtojen vuodoista aiheutuvat vuotovahingot, viemärien tukokset, juomaveden laatu- ja makuvirheet sekä kylpyhuoneiden vedeneristeiden pettäminen ovat syitä vauhdittaa putkiremonttiin ryhtymistä.

Tarve energiakulutuksen parantamiseen ja lämmitysmuodon vaihtamiseen on kasvavassa määrin yleistyvä syy putkiremonttiin ryhtymiseen, sillä pelkän vesijohto- ja putkiremontin yhteydessä on suositeltavaa toteuttaa muitakin tarvittavia perusparannuksia.

Käynnistys projektipäällikön avulla

Taloyhtiön edustajilla tai isännöitsijällä on harvemmin niin laajaa osaamista, mitä linjasaneeraushankkeen läpiviemiseen tarvitaan. Siksi hanke tulee aloittaa kokonaisuuden alusta loppuun hallitsevan vastuuhenkilön kanssa. Projektipäällikkö koordinoi ja hankkii tarvittavat esiselvitykset, ohjaa suunnittelutyötä, toimii kokousten puheenjohtajana sekä varmistaa, että aikataulu ja kulut pysyvät kurissa.

Yleensä putkiremontissa saneerataan käyttövesi- ja viemäriputkien lisäksi märkätilojen pinnat ja vedeneristeet, mutta aina tähän ei ole tarvetta. Putkiston kuntotutkimuksen ja märkätilojen kosteuskartoituksen avulla varmistetaan, että korjausmenetelmät ovat oikeat remontin tarpeeseen nähden. Kun pohjatyöt on tehty kunnolla, myös muutos- ja lisätöiden kulut vähenevät.

Hankesuunnitelman laadinta

Projektipäällikön valinnan jälkeen laaditaan hankesuunnitelma. Suunnitelmaan kootaan mm. vaihtoehdot remontin toteutustavasta, joista taloyhtiö valitsee itselleen soveltuvimman yhdessä projektipäällikön ja suunnitteluryhmän kanssa.

Kun hankesuunnitelma on hyväksytty, kilpailutetaan toteutuksen suunnittelijat. Toteutussuunnittelussa eri alojen suunnittelijat arkkitehdeistä LVISA-suunnittelijoihin tekevät piirustukset ja työselitykset urakan kilpailutusta, rakennuslupaa ja remontin toteutusta varten.

Kilpailutus ja urakkavaihe

Hanke- ja toteutussuunnitelman laadinnan jälkeen kilpailutetaan urakka. Yleensä tarjousneuvotteluihin valitaan 2-4 urakoitsijaehdokasta ja heistä valitaan taloyhtiölle paras vaihtoehto hinnan, aikataulun ja urakoitsijan kyvyn perusteella. Hankkeelle tulee myös valita tässä vaiheessa valvojat, jotka varmistavat, että urakka toteutetaan suunnitelmien mukaan. Urakoitsijan valinnan jälkeen aloitetaan urakka, jonka kesto on 6-18 kk, josta urakkavaiheen osuus 8-14 vko/asunto. Kustannukset vaihtelevat 500-1500 €/m2.

Urakoitsijan takuuaika linjasaneerauksissa on tavallisesti kaksi vuotta. Osakkaan tulee tarkastaa asuntonsa ja raportoida mahdollisista puutteista ja vioista ennen käyttöönotto- ja vastaanottotarkastusta sekä ennen takuuajan umpeutumista.

Taloyhtiön hallituksen jäsenten tehtävä on hyvän projektipäällikön sekä hyvien suunnittelijoiden ja urakoitsijan löytäminen, päätöksen teko suunnittelu- ja urakkavaiheessa sekä työmaavaiheessa työmaakokouksiin osallistuminen. Osakkaiden on syytä perehtyä hankesuunnitelmaan ja osallistua päätösten tekoon yhtiökokouksessa.

Katso myös

Vuonna 2026 vastuu toimivista palovaroittimista on taloyhtiöillä

Pelastuslain uudistus tuo muutoksen, joka koskettaa myös vanhoja rakennuksia. Aiemmin palovaroittimet ovat olleet taloyhtiön vastuulla …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x