Kosteus- ja sisäilmaongelmat yhteiskunnallisia ongelmia

Yli puolet suomalaisista on sitä mieltä, että rakentamisen hyvä maine on hävinnyt. Suurin rakentamiseen liittyvä huoli on kosteus- ja sisäilmaongelmat, joita pidetään sekä yhteiskunnallisena ongelmana että rakennusalan merkittävänä haasteena.

Peräti 92 prosenttia suomalaisista on täysin tai melko samaa mieltä siitä, että kosteus- ja sisäilmaongelmat ovat suuri haaste yhteiskunnassamme. 88 prosenttia puolestaan sanoo, että rakennusalan suurimpia ongelmia on juuri kosteudenhallinta, kertoo rakennusyhtiö Peabin teettämä tuore tutkimus.

– Tutkimuksen luvut ovat todella pysäyttäviä. Alan mielikuva oli vieläkin huonompi, kuin mitä osasimme odottaa. On selvää, että nyt koko rakennusalan on aika toimia. Meidän on nyt kannettava vastuumme. Tehdään se nostamalla ammattiylpeys takaisin kunniaan. Meidän on yhteistyössä parannettava toimintaamme niin, että sisäilmaongelmiin liittyvät huolet hälvenevät ja suomalaiset voivat luottaa alan toimijoihin. Kosteudenhallinnasta on pidettävä huolta koko rakennushankkeen ajan. Suunnitellaan hyvin ja rakennetaan niin kuin on suunniteltu ja sovittu. Rakennusta on osattava myös huoltaa ja hoitaa sekä käyttää oikealla tavalla, rakennusyhtiö Peabin toimitusjohtaja Mika Katajisto sanoo.

Home, suunnittelun ja rakentamisen huono laatu ja vastuun puuttuminen ovat syitä myös siihen, miksi ollaan sitä mieltä, että rakentamisen hyvä maine on hävinnyt. Muita syitä mielikuvan huononemiseen ovat muun muassa ammattiylpeyden katoaminen, kiire ja valvonnan puute.

Kunnon rakentaminen tarkoittaa suomalaisille ennen kaikkea huolellisuutta, hyvin suunniteltua ja kestäväksi rakennettua. Rakennuksia, jotka tehdään ammattitaidolla ja kestävät sukupolvelta toiselle.

– Positiivista on se, että suomalaiset pitävät rakennusalaa tärkeänä. Vastaajista 71 prosenttia sanoo, että rakentaminen on merkittävää Suomen kansantalouden kannalta, Mika Katajisto kertoo.

Katso myös

Vuonna 2026 vastuu toimivista palovaroittimista on taloyhtiöillä

Pelastuslain uudistus tuo muutoksen, joka koskettaa myös vanhoja rakennuksia. Aiemmin palovaroittimet ovat olleet taloyhtiön vastuulla …