Haja-asutusalueiden jätevesilaki tulee voimaan

Mökkiläisten puheenaiheista nousee yksi yli muiden, syksyllä voimaan astuva jätevesilaki. Laki edellyttää, että ranta- ja pohjavesialueilla olevien mökkien jätevedenkäsittely on kunnossa lokakuun loppuun mennessä. Siirtymäajan pidennykset sekä vaatimustason muutokset ovat saaneet mökinomistajat kuitenkin odottavalle kannalle. Asetuksen lieventäminen ei ole kuitenkaan todennäköistä.

– Jätevesilainsäädäntö on ollut poukkoilevaa, eikä nytkään voida varmasti tietää mitä tapahtuu. Näyttää kuitenkin siltä, että nyt määräaika tulee vastaan. Asetuksen lieventäminen ei ole enää järkevästi mahdollista ilman, että koko asetus kumotaan, sanoo Keskuskauppakamarin hyväksymä HTT-tavarantarkastaja Antti Heinonen.

Jätevesijärjestelmän on päästävä vähintään asetuksen vaatimiin puhdistustehoihin, mutta kunnat voivat vaatia tiukempaa puhdistustehoa herkillä alueilla. Muun muassa tästä syystä remontin kustannukset vaihtelevat alle 1 000 eurosta jopa yli 10 000 euroon.

– Keskimäärin kustannus vapaa-ajan asunnolla lienee kuitenkin alle 6 000 euron luokkaa, Heinonen arvioi. Hintalappu riippuu täysin varustelusta ja ratkaisusta, joka kiinteistölle tehdään, hän täsmentää.

– Jätevesiasioiden järjestämisellä saattaa olla vaikutusta myös mökkikauppojen sujuvuuteen sekä mökin arvoon, muistuttaa Keskuskauppakamarin lakimies Raisa Harju. Harjun mukaan valtaosa ostajakunnasta on tätä nykyä erittäin valveutunutta ja jätevesiasiat ovat olleet laajalti esillä. Harjun mukaan mökin arvoon vaikuttavat eniten mökin sijainti sekä sen kunto ja ajanmukaisuus. Halutuimmat mökit sijaitsevat vesistöjen rannoilla, jolloin myös jätevesiasioiden on oltava kunnossa.

Huonosti suunniteltu järjestelmä on riski

Kiinteistön olosuhteet ja käyttö vaikuttavat huomattavan paljon siihen, miten remontti on mahdollista ja järkevintä toteuttaa.

– Ilman ulkopuolista suunnittelijaa voidaan päätyä tilaamaan ratkaisu, joka ei ole järkevin. Huonosti suunniteltu ja valittu järjestelmä voi olla iso riski ja pahimmassa tapauksessa vaatia muutaman vuoden kuluttua järjestelmän uusimisen, Heinonen sanoo.

Naapurit ilmiantajina

Heinosen mukaan tiedossa on, että kunnissa ei ole resursseja lähteä aktiivisesti selvittämään ja sanktioimaan kiinteistöjä, joilla on jätetty jätevesijärjestelmä tekemättä.

– Käytännössä selvityksiä voidaan tehdä esimerkiksi naapureiden ilmiantojen perusteella, sanoo Heinonen.

Sanktioinnissa on käytössä normaalit hallinnolliset keinot uhkasakosta aina järjestelmän kuntoon laittamiseen kiinteistön omistajan laskuun.

Vinkit jätevesiremonttiin

  • Tarkista, kuuluuko mökkisi asetuksen piiriin. Mikäli kiinteistö sijaitsee enintään 100 m etäisyydellä rannasta, ollaan siirtymäajan piirissä. Etäisyys vesistöön mitataan jätevettä tuottavan rakennuksen seinästä keskivedenkorkeuden mukaiseen rantaviivaan.
  • Tarkista alueesi vaatimukset kunnalta. Kunnat saattavat vaatia tiukempaa puhdistustehoa herkillä alueilla, kuten ranta- ja pohjavesialueilla. Vaatimuksien ulkopuolelle jäävät vain mökit, joissa veden käyttö on vähäistä, eli käytössä ei ole muuta paineellista vettä kuin kylmän veden hana.
  • Turvaudu ammattilaisen apuun. Jotta omaa kiinteistöä koskevat vaatimukset ja mahdollisuudet voidaan kartoittaa järkevästi, on hyvä käyttää ammattisuunnittelijaa. Suunnittelijan tehtävänä on hakea vaatimuksiin ja kunnan olosuhteisiin parhaiten sopiva ratkaisu.
  • Hyvä suunnittelu on kaiken A ja O. Suunnitelma sisältää perustelun valitulle järjestelmälle. Usein urakoitsijat ovat sitoutuneet muutamaan vaihtoehtoiseen ratkaisuun, joten on syytä varmistaa että tarjottu järjestelmä on suunnitelmasi mukainen.
  • Paperit kuntoon remontin jälkeen. Pidä huoli siitä, että saat urakoitsijalta kattavan dokumentoinnin tehdystä työstä. Pyydä myös selkeät käyttö- ja huolto-ohjeet sekä huoltokirja järjestelmän käytöstä.

Katso myös

Vuonna 2026 vastuu toimivista palovaroittimista on taloyhtiöillä

Pelastuslain uudistus tuo muutoksen, joka koskettaa myös vanhoja rakennuksia. Aiemmin palovaroittimet ovat olleet taloyhtiön vastuulla …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x