Sähköpolkupyörä – myötätuulessa

Sähköpolkupyöräily on kasvanut merkittäväksi ilmiöksi eri puolilla maailmaa. Ketterät ja nopeat sähköpolkupyörät ovat valloittaneet Hollannin, Saksan ja Kiinan pyörätiet ja pyöräilijöiden sydämet. Euroopan johtava pyöräilymaa Hollanti näyttää muille esimerkkiä, jopa 20 prosenttia Hollannissa myydyistä polkupyöristä on sähköisiä. Kiinassa on yli 100 miljoonaa sähköpyörää.

Lisävoimaa lihaksille

Sähköavusteisessa polkupyörässä ajaja saa lisävoimaa sähkömoottorin vetojärjestelmästä. Moottorin teho yhdistetään ajajan polkemiseen pyörän liikkeen tai poljinvoiman tunnistinten avulla. Toisin sanoen sähkömottori käynnistyy, kun ajaja alkaa polkea ja pysähtyy kun ajaja lopettaa polkemisen tai pyörä saavuttaa tietyn nopeuden. Tällaista järjestelmää voi verrata jossain määrin auton ohjaustehostimen voima-avusteiseen järjestelmään. Yamaha toi markkinoille ensimmäiset sähköavusteiset polkupyörät vuonna 1994.sahkopyora freetimelehti tuote

Sähköpolkupyörä pähkinänkuoressa

Moottori toimii vain poljettaessa ja kytkeytyy pois 25km/h nopeudessa. Avustuksen kanssa tavallista pyörää kevyempi polkea; voiman lisäys auttaa varsinkin ylämäissä. Sähköpyörä on tällä hetkellä akkuineen 6–8 kg tavallista polkupyörää painavampi, joten se on ilman avustusta jonkin verran raskaampi polkea kuin tavallinen pyörä. Sähköavusteisen polkupyörän toimintasäde riippuu mallista, lataus on noin 30–70 km välein. Osalla pyöristä pääsee yhdellä latauksella jopa 180 kilometriä. Lähes kaikissa malleissa akku voidaan irrottaa ja ladata sisätiloissa.

sahkopyora freetimelehti tekninen

Auton kilpailija?

Tilastojen mukaan suomalaisten yli kahden kilometrin matkoista yli puolet tehdään henkilöautolla. Sähköpolkupyörä kilpailee auton kanssa erityisesti yli kahden ja alle kymmenen kilometrin matkoilla. Suomessa sähköpolkupyörien osuus kaikista myydyistä pyöristä on tällä hetkellä yksi prosentti. Keskieurooppalaisen nykykehityksen toteutuminen Suomessa kasvattaisi sähköpolkupyörien osuuden myydyistä pyöristä kymmeneen prosenttiin. Tämä tarkoittaisi vähintään 275 000 päivittäisessä käytössä olevaa sähköpolkupyörää. Mikäli keskieurooppalainen kasvu saavutetaan, sähköpolkupyöriin siirtyy autoilijoita niin paljon, että se näkyy henkilöautojen päästöissä. Arvioiden mukaan uusista suomalaisista sähköpyöräilijöistä olisi neljännes entisiä henkilöautoilijoita. Sähköpolkupyörät korvaisivat erityisesti lyhyempiä automatkoja. Yhteensä kaikista eri liikennevälineiden matkoista voidaan tulevaisuudessa tehdä sähköpolkupyörillä 4–9 %. Suomessa tehdyn markkinaselvityksen mukaan sähköpolkupyöriä ostavat ennen kaikkea työikäiset ihmiset. Ne ovat jokaiselle suomalaiselle sopiva liikkumismuoto. Sähköpolkupyörillä voi urheilla, käydä töissä ja ostoksilla, retkeillä ja tehdä kaikkia asioita, mitä tavallisillakin polkupyörillä.

Katso myös

Sähköautojen julkisessa latausinfrassa näkyy kehitystä

Sähkökäyttöisiä henkilö- ja pakettiautoja palveleva latausinfrastruktuuri laajenee jatkuvasti. Raskaille ajoneuvoille soveltuvan latausinfrastruktuurin ja myös vetytankkausasemien …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x