Henkilötunnusten riittävyys varmistetaan uusilla välimerkeillä

Henkilötunnukseen otetaan vuoden 2023 alusta lähtien käyttöön uusia välimerkkejä, jotka osoittavat vuosisadan. Käytössä olevat henkilötunnukset eivät muutu.

2000-luvulla syntyneillä otetaan nykyisen A-kirjaimen lisäksi käyttöön kirjaimet B, C, D, E ja F. 1900-luvulla syntyneillä otetaan nykyisen yhdysmerkin (-) lisäksi käyttöön kirjaimet Y, X, W, V ja U.
​​​
​​​​​​​​​​Asetuksella henkilötunnukseen sisältyvä välimerkki tulee myös yksilöiväksi osaksi tunnusta eli henkilötunnukset voi erottaa toisistaan pelkästään eri välimerkki. Asetusmuutos tulee voimaan 1.1.2023. Uuden välimerkin sisältäviä henkilötunnuksia annetaan vasta nykyisin käytössä olevien välimerkkien loputtua.

Uusilla välimerkeillä henkilötunnusten määrä moninkertaistetaan

Kun henkilön tiedot talletetaan ensimmäisen kerran väestötietojärjestelmään, hänelle annetaan henkilötunnus. Henkilötunnus on välttämätön, jotta voi toimia suomalaisessa yhteiskunnassa.

Jokaiselle syntymäpäivälle on annettavissa rajallinen määrä henkilötunnuksia. Koska tunnuksia myönnetään esimerkiksi Suomeen muuttaville henkilöille, arvioidaan tunnusten loppuvan tietyiltä päiviltä jo lähivuosina.

Asetuksen tuomilla muutoksilla moninkertaistetaan käytettävissä olevien tunnusten määrä ja varmistetaan niiden riittävyys tulevaisuudessa. Jatkossa uuden välimerkin sisältäviä henkilötunnuksia annetaan, kun kyseiselle syntymäpäivälle ei ole enää annettavissa nykyisin käytössä olevia välimerkkejä.

Henkilötunnuksen uudistaminen jatkuu

Valtiovarainministeriö valmistelee parhaillaan lakiesityksiä henkilötunnuksen uudistamisesta. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syksyllä. Tavoitteena on muun muassa aikaistaa ja laajentaa henkilötunnuksen antamista ulkomaalaisille sekä poistaa vuodesta 2027 eteenpäin myönnettävistä uusista henkilötunnuksista sukupuolisidonnaisuus niin, että sen jälkeen myönnettävistä henkilötunnuksista sukupuolis ei käy ilmi.

Uudistuksella halutaan henkilötunnusten riittävyyden varmistamisen lisäksi edistää työperäistä maahanmuuttoa, parantaa yksityisyydensuojaa ja ennaltaehkäistä sukupuoleen perustuvaa syrjintää. Henkilötunnuksen sukupuolisidonnaisuuden poistaminen vuodesta 2027 eteenpäin myönnettävistä uusista henkilötunnuksista ei vaikuta jo olemassa oleviin henkilötunnuksiin. Muut lakimuutokset on tarkoitus saada voimaan vuoden 2023 alusta.

Katso myös

Joka kolmas hyvinvointialueen työntekijöistä eläköitymässä

Kevan eläköitymisennusteeseen on koottu tiedot hyvinvointialueiden ammateista eläkkeelle siirtyvistä. Raportissa tarkastellaan entiseen tapaan myös kunta-alan, …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x