Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen on koronatilanteesta huolissaan. (Kuva: Valtioneuvosto)

Työpaikoilla on käytettävä kaikkia keinoja koronan torjunnassa

Koronavirusepidemia on asettanut haasteita monille työpaikoille – viime aikoina esillä ovat olleet erityisesti koronavirustartunnat rakennustyömailla ja telakoilla.

– Työpaikat, joilla etätyö ei ole mahdollista, ovat tartuntojen leviämisen kannalta kriittisiä, ja selvästikään kaikki työnantajat eivät ole ottaneet riittävän vakavasti työturvallisuusvelvoitteitaan. Olen tällä viikolla keskustellut rakennusalaa ja teknologiateollisuutta edustavien liittojen kanssa keinoista, joilla voidaan varmistaa, että korona ei pääsisi työpaikoilla leviämään. Kaikki lisäkeinot työpaikoilla on nyt otettava tehokkaasti käyttöön, huolehtii sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen.

Tärkeintä turvallisuuden ja terveellisyyden varmistamisessa on riskien arviointi, johon kuuluu myös biologisten tekijöiden arviointi. Biologisilla tekijöillä tarkoitetaan muun muassa tartuntatauteja aiheuttavia bakteereja ja viruksia.

– Riskien arviointi ja siihen liittyvä selvitys on pidettävä ajan tasalla, ja se on tarkistettava varsinkin silloin, kun olosuhteissa tapahtuu sellaisia muutoksia, jotka voivat vaikuttaa työntekijöiden altistumiseen koronavirukselle. Työnantajan velvollisuus on kaikin keinoin minimoida riskejä työpaikoilla, ja tämä velvollisuus koskee myös koronatartuntojen ehkäisyä, sanoo Pekonen.

Riskien arvioinnissa on otettava huomioon muun muassa työn luonne, alueellinen tartuntatilanne, lähikontaktien määrä ja kesto sekä mahdollisuus käyttää henkilönsuojaimia. Arvioinnin päivittämisessä työnantajan on tarvittaessa käytettävä apuna työterveyshuoltoa.

– Vain sillä, että työnantaja ottaa työturvallisuuden vakavasti, työpaikalle voi syntyä vahva turvallisuuskulttuuri, jossa työntekijät noudattavat annettuja määräyksiä turvallisista työskentelytavoista sekä tarvittavien henkilösuojainten kuten kasvomaskien käytöstä, Pekonen painottaa.

Viranomaisten välinen yhteistyö on tiivistä

Työsuojeluviranomainen tekee alueilla tiivistä yhteistyötä tartuntatautiviranomaisen kanssa koronaviruksen torjunnassa.

– Tämänhetkisessä epidemiatilanteessa on käytettävä myös kaikkia tartuntatautilain mahdollistamia koronaviruksen torjuntakeinoja. Alueellinen tartuntatautiviranomainen voi määrätä altistuneet karanteeniin, mikä on tehokas keino tartuntojen rajoittamiseen. Tartuntojen ilmaantuessa on syytä velvoittaa koko työpaikan henkilöstö testattaviksi, toteaa ministeri Pekonen Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa.

Katso myös

Hyvinvointialueille ei uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025

Yksikään hyvinvointialue ei saa uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025. Hyvinvointialueet voivat kuitenkin jatkaa aiempia investointihankkeita normaalisti, …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
1 Kommentti
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
Torsten
Torsten
3 years ago

Samaa jankutusta maskeista, vaikka ne eivät tutkimuksien mukaan estä viruksen leviämistä. Lumelääkkeiden lisäksi on tullut lumemaskit. Lumemaskeilla yritetään saada aikaiseksi vaikutus, että jotain tehtäisiin. Todellisuudessahan kukaan ei pysty virukselle mitään, ilman rokotuksia ja ne EU:n poliitikot mokasivat typeryyttään.

1
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x