Sisäministeriö valmistelee itärajalle rajavartiolain mukaisia rajoitustoimia

Hallituspuolueiden kesken on sovittu, että sisäministeriö valmistelee rajavartiolain 16 §:n mukaisista rajoitustoimista esityksen valtioneuvoston istuntoon.

Rajavartiolain 16 § mahdollistaa useita toimenpiteitä, joita voidaan ottaa käyttöön tarpeen mukaan. Valtioneuvoston päätöksellä rajanylitysliikennettä voidaan rajoittaa tai sulkea rajanylityspaikkoja. Lisäksi on mahdollista keskittää kansainvälisen suojelun hakeminen yhteen tai useampaan rajanylityspaikkaan.

– Hallitusohjelman mukaisesti hallitus varmistaa Suomen rajaturvallisuuden kaikissa tilanteissa. Hallituksella on valmius tarvittaessa käyttää kaikkia lainsäädännön toimivaltuuksia rajaturvallisuutta vakavasti vaarantavissa tilanteissa, sanoo sisäministeri Mari Rantanen.

Toimenpiteitä voidaan toteuttaa lainsäädännön edellytysten täyttyessä, jos ne ovat välttämättömiä vakavan yleiselle järjestykselle, kansalliselle turvallisuudelle tai kansanterveydelle aiheutuvan uhan torjumiseksi.

Hallitus ja viranomaiset seuraavat tilannetta tarkasti

Itärajalla turvapaikanhakijoiden määrä on edelleen kokonaisuutena suhteellisen vähäinen, mutta määrä on kasvanut voimakkaasti lyhyellä aikavälillä. Tulijoina on myös useamman maan kansalaisia kuin alkuvaiheessa.

Venäjän viranomaisten toiminta on muuttunut siten, että matkustaminen Venäjältä Suomeen on sallittu asiakirjapuutteista huolimatta. Kyse on laittomasta maahantulosta. Viranomaisten havaintojen mukaan ilmiöön liittyy kansainvälistä rikollisuutta.

Hallitus ja viranomaiset seuraavat tilanteen kehittymistä tarkasti. Suomi on varautunut monin tavoin rajaturvallisuuden, yleisen järjestyksen ja turvallisuuden sekä kansallisen turvallisuuden häiriötilanteisiin ja on valmis toimimaan tilanteen edellyttämällä tavalla.

Katso myös

Digitaalisen identiteetin lompakko tulee vuonna 2026

Valtiovarainministeriö on asettanut hankkeen ohjaamaan kansallisen digitaalisen identiteetin lompakon toteuttamista. Teknisestä toteutuksesta vastaa Digi- ja …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x