Romutuspalkkio alkanut – vaihtaisinko auton uuteen

Henkilöautojen romutuspalkkiokokeilu alkaa heinäkuun ensimmäisenä päivänä ja kestää vuoden loppuun. Kampanjan tavoitteena on vähentää päästöjä, nuorentaa Suomen autokantaa ja parantaa liikenneturvallisuutta. Moderni auto on jopa 50 prosenttia turvallisempi ja kuluttaa polttoainetta noin kolmanneksen vähemmän kuin 1990 -luvun auto.

Romutuspalkkiokampanjan aikana kuluttaja saa vanhan henkilöautonsa romutettuaan 1 500 euron alennuksen uuden auton oston yhteydessä. Nyt monen katsastamattoman pihalla seisovan auton arvo nousee 1500e, jos sen vaihtaa uuteen. Vanha katsastamaton auto on todellisuudessa ongelmajätettä, vaikka joku niitä yrittää jopa myydä.

Autoala uskoo, että romutuspalkkio tulee lisäämään uusien autojen kauppaa noin 3 000 – 5 000 autolla. Suomen Autokierrätys arvioi, että romutuspalkkio tulee houkuttelemaan kierrätykseen lähes kaksinkertaisen määrän romuautoja eli 6 000 – 10 000 kappaletta. Suomessa romutetaan virallisen kierrätysjärjestelmän kautta vuosittain noin 60 000 autoa, jotka ovat keskimäärin yli 20  -vuotiaita.

Romutuspalkkion lunastamiseksi on täytettävä kymmenen reunaehtoa

1. Romutettavan auton on oltava vähintään 10 vuotta vanha.
2. Romutettavan auton tilalle tulee ostaa enintään 120 g/km hiilidioksidia päästävä auto, tai auto, jonka käyttövoimana toimii joko kokonaan tai osittain korkeaseosetanoli (flexifuel), metaani (maa- tai biokaasu) tai sähkö (täyssähköauto tai ladattava hybridi.
3. Ostettavan auton tulee olla ensirekisteröimätön.
4. Sekä romutettavan auton että tilalle hankitun uuden auton on molempien oltava henkilöautoja.
5. Romutustodistuksen ja uuden auton tilaussopimuksen tulee molempien olla päivätty ajankohdalle 1.7.—31.12.2015. Romutuspalkkiota ei voi enää hyödyntää, jos auto on jo ehditty romuttaa ennen heinäkuun alkua.
6. Romutuspalkkion voi hyödyntää samasta romutettavasta autosta vain kerran. Yhteen uuteen autoon voi käyttää vain yhden romutuspalkkion. Et siis voi romuttaa kolmea vanhaa autoa yhtä uutta varten.
7. Romutuspalkkio voidaan myöntää vain yksityishenkilölle. Yritykset eivät siis voi hyödyntää palkkiota.
8. Romutuspalkkion saajan on oltava romutettavan auton viimeinen ajoneuvoliikennerekisteriin merkitty omistaja. Omistajanvaihdos on tehtävä katsastustoimistossa ennen ajoneuvon romuttamista, jos uusi omistaja haluaa hyödyntää romutuspalkkion.
9. Auto tulee romuttaa virallisessa vastaanottopisteessä. Auton romuttaminen on Suomessa maksutonta.
10. Auton rekisteriote tai rekisteröintitodistus (myös luovutusosa) on oltava mukana, kun auto luovutetaan romutettavaksi. Ainoastaan omistajalla on oikeus romuttaa auto, joten ajoneuvon luovuttajan on pystyttävä todistamaan henkilöllisyytensä.

Romutuspalkkiokokeilu on voimassa 1.7.—31.12.2015. Valtion lisätalousarviossa projektiin on varattu kolme miljoonaa euroa. Valtio kattaa jokaisesta palkkiosta 1 000 euroa, autoala taas loput 500 euroa.

Katso myös

Sähköautojen julkisessa latausinfrassa näkyy kehitystä

Sähkökäyttöisiä henkilö- ja pakettiautoja palveleva latausinfrastruktuuri laajenee jatkuvasti. Raskaille ajoneuvoille soveltuvan latausinfrastruktuurin ja myös vetytankkausasemien …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x