Lämpökaivon porausyksikko. (kuva SULPU ry)

Lämpöpumpuilla tuotetaan 15 prosenttia lämmityksestä

Miljoonalla lämpöpumpulla tuotetaan vuosittain yli 10 TWh lämpöä eli noin 15 prosenttia lämmityksestä, ja säästetään 2 miljoonaa tonnia hiilidioksidipäästöistä, sekä työllistetään yli 5000 henkilöä. Pääasiassa kuluttajat ovat ostaneet noin 5 miljardilla eurolla lämpöpumppuja.

Lämpöpumppuala aloitti toimintaansa jo 80-luvulla. Silloin maalämpöpumppuja myytiin noin 10 tuhatta, vaihtelevalla menestyksellä, kunnes vuonna 1984 käytännössä lähes kaikki alan toimijat ajautuivat konkurssiin. Uusi alan nousu alkoi 90-luvun puolivälissä, kun loan heitto ja haukkuminen markkinoinnissa väheni. Ihmiset uskalsivat taas ostaa lämpöpumppuja.

Pumppumyynnit jatkoivat vahvaa kasvua 2000-luvulla. Ilmalämpöpumpuissa saavutettiin kymmenien tuhansien vuosimyynnit, kun omakotitalorakentajat alkoivat valita yhä useammin maalämmön, ja uudet poistoilma- ja ilmavesilämpöpumput tuotiin markkinoille. Myös isompiin kohteisiin alettiin asentaa lämpöpumppuja. EU:n uusiutuvan energian direktiivin siivittämänä ARAn energia-avustus vuosiksi 2011, 2012 paisutti maalämpöyksiköiden vuosimyynnin 8 000:sta 14000 kappaleeseen.

Ilmastonmuutospolitiikka teki alasta hovikelpoisen

Lämpöpumppuala alkoi haastamaan tosissaan perinteistä, tuotantokeskeistä lämmityksen pyhää kolmiota, sähkö – öljy – kaukolämpöä, kun valtiovaltakin huomasi halvan energian ja ympäristöä säästävän teknologian. Hovikelpoisuus lämpöpumppualalle alkoi tulla voimistuneen poliittisen ilmastonmuutoskeskustelun myötä. Huomattiin lämpöpumppujen olevan merkittävässä roolissa lämmityksen sähköistämisessä, uusiutuvan energian käytössä, hukkalämpöjen talteenotoissa ja lämmön varastoinnissa sekä kulutuksen ohjausjärjestelmissä ja jäähdytyksessä.

2020-luvulla lämpöpumppuja ostetaan 10 miljardilla eurolla

– Varovaisetkin visiot näyttävät vuodelle 2030 yli 20 TWh vuodessa lämpöpumpuilla tuotettua lämmitysenergiaa, mikä merkitsee lämpöpumpputuotantokapasiteetin ja investointien kaksinkertaistamista seuraavalla vuosikymmenellä. Lämpöpumppujärjestelmiä tullaan myymään 2020-luvulla miljoona kappaletta 10 miljardilla eurolla, visioi Suomen lämpöpumppuyhdistys SULPU ry:n toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen.

Asuin- ja palvelurakennusten lisäksi yhä useammassa teollisuusrakennuksessa ja -prosessissa tullaan näkemään lämpöpumppuja. Pumppujen kilpailukykyä lisää jäähdytyksen yleistyminen, joka tapahtuu useimmiten samalla laitteella ja investoinnilla kuin lämmitys. Lisääntymista odotetaan tapahtuvan myös kauko- ja aluelämmön ja -kylmän tuotannossa, kun lämmitystä sähköistetään.

Lämpöpumpputeknologioiden perusteet voit katsoa aiemmasta artikkelistamme Lämpöpumppujen suosio jatkuu.

Katso myös

Vuonna 2026 vastuu toimivista palovaroittimista on taloyhtiöillä

Pelastuslain uudistus tuo muutoksen, joka koskettaa myös vanhoja rakennuksia. Aiemmin palovaroittimet ovat olleet taloyhtiön vastuulla …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x